Antena Căutare

10 sfaturi pentru a alunga copiiilor teama de scoala

Se termina copilaria la portile scolii? Exista o tranzitie usoara si fericita intre universul pasnic, netulburat al copilariei si scoala sau trecerea este anevoioasa si abrupta? Exista cu adevarat probleme de integrare a copiilor in colectivitate, de adaptare la exigentele programului scolar?





Totusi, multi dintre copii manifesta teama, anxietate de aceste episoade. Fireste, intr-un anumit grad, este normala si intr-un fel stimulativa, constructiva aceasta atitudine, cu conditia sa fie adaptata la realitate. Insa, uneori, ea devine excesiva, ajungându-se pâna la refuzul scolii sau fobia de scoala.

In SUA, s-a constatat ca aproximativ 10% din elevii intre 5 si 18 ani privesc debutul anului scolar cu teama si neincredere. Fobia este mai accentuata la elevii de 12 ani si, surprinzator, s-a constatat ca baietii sunt cei mai putin curajosi!

Copilul mic

Copiii mici resimt, in mod acut, senzatia de separare si abandon. La aceasta vârsta, un copil intelege mai greu semnificatia distantelor si se simte pierdut.

Pe de alta parte, pot fi probleme familiale, care il fac sa se simta nesigur: boala unui parinte, dificultati acasa, episoade de violenta, aparitia unui nou copil in familie, mutarea in alt oras sau la alta scoala.

Copilul este reticent la noul mediu, fiindu-i teama ca se va rataci in scoala sau ca nu va putea gasi sau folosi toaleta.

In fine, uneori, indiferent de varsta, poate fi teama - justificata sau nu - de un profesor, fie ca il confunda cu materia (nesuferita!) pe care o preda, fie ca au existat frictiuni.

Tulburari

Atentie, trebuie sa fiti siguri ca aceste manifestari nu sunt in realitate efectul unei maladii, de aceea este bine sa duceti copilul la medicul de familie pentru un control.

Pe de alta parte, exista unele afectiuni organice, de exemplu, tulburari de vedere sau auz, boli osteomusculare sau neurologice, boli cronice (alergii, diabet zaharat, astm bronsic, apneea in somn etc.), care fac adaptarea copiilor dificila la mediul scolar.

Exista si alte afectiuni cu impact specific asupra actului de invatamânt, care nu sunt recunoscute imediat de profesori, parinti sau medici.

Asa este, de pilda, ADHD, o maladie cu deficit de atentie, hiperactivitate si impulsivitate, care afecteaza 3%-7% din elevi.

Copilul este neatent, neglijent, nu se poate concentra si indeplini sarcinile scolare, este neastâmparat, agitat, astfel incât nu isi indeplineste obligatiile scolare si nu reuseste sa isi faca prieteni, ceea ce nu il face, fireste, sa astepte cu nerabdare inceputul scolii.

Plictiseala

O alta problema pe care copilul o intâmpina la scoala sau la rezolvarea temelor acasa e plictiseala. Copiii afirma frecvent acest lucru, dar pentru ei plictiseala inseamna ceva diferit de perceptia adultului.

La un copil, poate semnifica faptul ca are nevoie de la parinti de idei sau de indrumare, ca nu suporta disciplina scolara, ca nu le place ceea ce fac sau pur si simplu ca au nevoie de afectiune si atentie din partea parintilor.

Sfaturi

Teama de scoala nu trebuie ignorata sau minimalizata n Nu trebuie sa ii "ordonati" copilului ce trebuie sa faca si nici sa il "mituiti" ca sa mearga la scoala.

1) E la fel de gresit sa il asigurati, in mod fals, ca totul va trece de la sine sau sa ii ridiculizati sentimentele n In schimb, trebuie sa il convingeti ca temerile lui sunt normale, ca este capabil sa le depaseasca, sa il incurajati si sa ii aratati ca este iubit si protejat.

2) Discutati cu el fara sa obositi despre ceea ce il preocupa efectiv.

3) Cereti-i sa va spuna trei motive pentru care este ingrijorat si trei motive pentru care scoala ar trebui sa il bucure.

4) Imaginati impreuna mici scenete prin care sa ii aratati cum sa procedeze la scoala: cum sa se prezinte, cum sa se poarte cu alti copii, cum sa reactioneze in diverse circumstante.

5) Fabricati mici istorioare sau povestiti-i din propriile amintiri despre scoala.

6) Cititi impreuna fragmente din carti cu aceasta tema.

7) Daca va pricepeti, faceti desene care sa ilustreze prima zi de scoala.

8) Puneti la punct un plan de reactie (cum sa procedeze la anumite evenimente care se pot produce la scoala).

9) Vorbiti-i despre ceea ce va invata in acest an si despre profesorii pe care ii va avea.

10) Asigurati-l ca e perfect capabil sa se descurce, ca nimeni nu asteapta rezultate imediate si spectaculoase de la el.

Citeste si Jurnalul National
Foto: www.evolutionstageschool.com

Noua regula in restaurante: fara copii plangaciosi!... VIDEO! Orarul de acasa si de la scoala...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x