În aceeași categorie se încadrează și obiceiurile alimentare, care pot avea o bază încă din această perioadă. Mulți sunt de părere că bebelușii sunt prea mici pentru a învăța ceva sau pentru a dobândi anumite comportamente, dar așa cum învață să meargă, să mănânce sau să vorbească, la fel de bine pot reține ce este bun de mâncat și ce nu. Indiferent dacă cel mic iubește să mănânce în scaunul lui sau cere să stea la masă cu restul familiei, ideea este că acesta vede ce se petrece în jurul lui.
Ar fi indicat ca cel mic să mănânce în scaunul lui, pentru a nu se chinui să ajungă la masă, dar din fericire există numeroase modele de scaune de masă pentru bebeluși, pentru ca aceștia să poată sta confortabil la masă. În cazul în care vei să-i influențezi celui mic obiceiurile alimentare, te vei bucura să afli că poți face acest lucru, cu multă răbdare și prin intermediul unor tehnici.
„Plantează” alimente sănătoase prin casă
Nu ne referim la adevăratul sens al cuvântului aici, ci la poziționarea strategică a alimentelor sănătoase prin casă. Fie că vorbim de fructe, legume, nuci sau semințe, aceștia se vor bucura să le găsească singuri. De asemenea, acest lucru îi va ajuta să învețe ce anume trebuie să mănânce, iar o varietate mare de alimente sănătoase le va oferi posibilitatea să testeze mai multe, până ajung să îndrăgească câteva.
Consumă alimente sănătoase
Cel mai bun mod de a influența un bebeluș ești chiar tu. Dacă acesta te vede că mănânci ceva, ce pare să îți placă și îi mai și spui acest lucru, copilul va înțelege ca este un lucru bun și pentru el. Evitarea consumului de carne și de dulciuri nu îl vor afecta pe cel mic, ci îi va ajuta organismul să asimileze doar alimente benefice pentru el. De asemenea, mesele în familie îi conferă celui mic senzația de unitate, în special dacă toți mănâncă același lucru ca el.
Ia-l pe cel mic la cumpărături
Chiar dacă poate fi o activitate destul de grea, cumpărăturile alături de cel mic sunt benefice pentru el. Trecând peste faptul că acesta îți va umple coșul de cumpărături de care ai nevoie pentru că lui i se par frumoase și colorate, va fi o experiență din care el va avea de învățat. În acest fel va observa ce fel de alimente cumpărați, chiar dacă în jurul lui sunt numeroase produse.
Planifică gustări
Copilul va învăța că la ora 10 mănâncă măr sau că la 4 după-amiaza primește câteva fructe deshidratate. Sunt informații pe care le va reține, iar odată cu trecerea timpului vor deveni obiceiuri pe care le va urma. Este important ca aceste gustări să nu îi strice pofta de mâncare a copilului și să fie în cantități mici.
Nu încuraja mâncatul la televizor
Atât mâncatul la televizor cât și cel în fața telefonului îl pot determina pe cel mic să mănânce foarte mult. Chiar dacă cei mici sunt cuminți, aceștia vor cere mai multă mâncare, deși acest lucru nu este indicat. Porțiile lor trebuie să fie potrivite, nu mult prea mari, pentru a putea evita acumularea kilogramelor în plus.
Gătiți împreună
Copilul va aprecia întotdeauna un lucru făcut de el, chiar dacă în proporție de 99% e făcut de mama sau de tata. Încearcă să-l ții cât mai mult cu tine în bucătărie atunci când gătești și dă-i posibilitatea să se ajute, chiar dacă faci tu cam toată munca.
Copiii au o capacitate impresionantă de a învăța, iar de acest lucru trebuie să profitați încă din primii ani de viață ai acestora. Dacă vrei ca micuțul tău să devină un adult responsabil, care știe să facă diferența dintre alimentele sănătoase sau nu, începe să îl înveți acest lucru de când este mic. Chiar dacă pare că nu va reține nimic, toate informațiile vor rămâne stocate și îi vor folosi pe viitor.
Rugăciune către Maica Domnului care desface necazurile din viața ta...