Antena Căutare

Acneea la bebelusi

Mamele primesc informatii despre eruptiile cutanate ce apar la aproximativ 20% dintre bebelusi de la medicul de la CMI, Ottilia Cecilia Anghel. Nu iritati si mai mult zona!

Cunoscuta sub numele de acneea bebelusului, afectiunea se caracterizeaza prin aparitia unor pustule mici, la cateva saptamani de la nastere, pe pielea micutului, mai ales in zona obrajilor. Pustulele sunt in majoritate rosii, dar pot aparea si cele care au varful alb si pot fi insotite de o piele rosie in jurul lor.

Aceste probleme ale pielii se intalnesc mai rar si in zona fruntii, barbiei sau chiar pe spate. Pediatrul Ottilia Anghel le sfatuieste pe mame sa consulte medicul pentru a vedea daca micutii nu sufera cumva de alte afectiuni, cum ar fi eczema, eritema infectioasa sau de diverse eruptii.

In ceea ce priveste cauza aparitiei acneei la bebelusi, medicul Ottilia Anghel spune ca aceasta afectiune nu are un motiv bine stabilit, insa este mai frecventa la copiii nascuti de mame care au probleme cu alergiile sau care sufera de dermatite.

Un alt motiv l-ar putea constitui hormonii primiti de copil de la mama in ultima perioada a sarcinii. Specialistii investigheaza si alte cauze ce ar putea declansa aceasta problema: anumite medicamente pe care le ia mama in timp ce alapteaza, diverse alimente mancate de mama in aceeasi perioada. Din acest motiv, mamele trebuie sa consume doar alimente naturale, pe cat posibil necondimentate.

Acest tip de acnee se agraveaza cand bebelusul este alaptat la san sau cu lapte din comert, ori prin contactul al acestora cu pielea bebelusului.

NU IRITATI SI MAI MULT ZONA!

Medicii ii sfatuiesc pe parinti sa aiba grija sa nu irite si mai rau zona afectata de eruptii. In acest sens, mamele nu trebuie sa insiste cu spalatul pielii, ci doar sa o curete zilnic cu apa si sapun special pentru copii. O alta varianta ar fi utilizarea zilnica doar a apei plate, pentru igiena zonei.

De asemenea, este important ca prosoapele sau hainutele copilului sa nu fie spalate cu detergenti duri, intrucat acestia pot irita pielea nou-nascutului.

Mamele mai trebuie sa fie atente si la modul de stergere a salivei sau a laptelui scurs pe fata copilasului pentru a nu mari iritatia. Alt aspect de care trebuie sa tina mamele cont este ca pustulele respective nu trebuie sa fie stoarse.

DIFERENTE

Pentru ca multe mame confunda dermatita atopica cu acneea bebelusului, iata care sunt unele dintre diferente:

a) Dermatita atopica ii afecteaza pe copilasii cu varsta de pana la 2-2,6 ani;

b) Acneea bebelusului trece de la sine in doar cateva saptamani;

c) Dermatita atopica le creeaza copiilor o stare de disconfort;

d) Acneea bebelusului este total nedureroasa;

e) Dermatita atopica se trateaza cu unguente specifice;

f) Acneea bebelusului nu se trateaza.

Citeste si Jurnalul National

Sursa foto: flickr.com

Stii cand faci prea mult sport?... Cei mai mici blugi din lume de la Huggies...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x