Desi se spune ca sosul olandez este dificil de pregatit, cu putina atentie si indemanare vei obtine textura cremoasa care il caracterizeaza.
Ingrediente:
- 3 galbenusuri
- 200ml de unt topit
- sare
- zeama de lamaie
Se topeste untul intr-un vas pus pe foc mic. Scopul este sa obtii untul pur, clar. Inainte de a-l folosi, lasa-l putin sa se raceasca.
Se pregateste un bain-marie (se pune pe foc o craticioara cu apa, iar peste ea se pune un bol, al carui fund nu trebuie sa atinga apa).
Galbenusurile se bat mai intai la rece cu o lingurita de apa, apoi se incalzesc progresiv la bain-marie adaungand treptat untul in fir subtire, ca la maioneza. Scopul este sa obtinem un sos cremos evitand o temperatura ridicata, care va favoriza coagularea rapida a oualor si taierea sosului (daca palma nu suporta temperatura de deasupra bolului in care se bat ouale, da focul mai mic). Se bat in continuare cu telul pana se obtine consistenta maionezei.
La primul semn ca sosul incepe sa se taie adauga o lingurita de apa rece ca gheata (e bine sa ai la indemana un vas cu cuburi de gheata, mai ales daca esti neexperimentat).
Toarna tot untul din recipient pana ajungi la „zerul" precipitat. Acela va strica preparatul deoarece va fermenta cu zeama de lamaie.
Zeama de lamaie se toarna la sfarsit (o lingurita este suficienta), apoi se asezoneaza.
Sosul olandez este un sos care se serveste cald; se pastreaza pe bain-marie, dar cu focul stins.
Citeste mai multe articole si retete din revista Good Food Romania!
Evita sa faci compromisuri in relatia de cuplu... Planteaza toamna pentru a avea flori primavara...