Antena Căutare

Anestezia epidurala, avantaje si dezavantaje

Multe viitoare mamici sunt tentate sa ceara medicului obstetrician anestezie epidurala pentru a elimina durerile nasterii. Deoarece este o procedura destul de controversata, medicul Catalin Haiduc, specialist obstetrica-ginecologie la Maternitatea Filantropia din Bucuresti, prezinta avantajele si dezavantajele acestui tip de anestezie.

"Anestezia epidurala se foloseste in special pentru nastere, dar este utilizata si in cadrul altor interventii. Este mai mult o analgezie, o decuplare a centrilor senzitivi care simt durerea.

Nasterea este un proces complet in care sunt implicati si centrii motori (cei care determina contractia uterului), dar si centrii senzitivi. De aceea, multa vreme, oamenii de stiinta au cautat sa creeze un anestezic al carui rol este de a permite functionarea normala a centrilor motori si de a bloca centrii senzitivi.

Disocierea completa a celor doua tipuri de centri (motor si senzitiv) este un lucru care nu se poate realiza in practica. De aceea, intr-o astfel de anestezie, fie centrii motori nu sunt perfect functionali, fie centrii senzitivi nu sunt complet blocati", afirma medicul Catalin Haiduc.

Pacientele trebuie sa stie ca durerea nu este eliminata complet. "Este un lucru pe care viitoarele mame si-l asuma. Mai mult sau mai putin, gravidele pot resimti durerea. Oricum ar fi, este important de stiut ca durerea din timpul travaliului este un lucru benefic. Astfel, pacienta se poate coordona foarte bine si participa efectiv la expulzarea pruncului".

Articolul continuă după reclamă

AVANTAJE
Ca principal avantaj este confortul mamei in timpul travaliului. "Practic, pacienta nu mai simte contractiile din timpul travaliului ca fiind dureroase. Din acest motiv, mama poate percepe nasterea ca pe ceva pozitiv.

Un alt avantaj al acestei metode este ca ea poate fi "modulata", adica se efectueaza proportional cu nevoile fiecarei paciente.

Deoarece suportabilitatea durerii este un lucru subiectiv, variaza de la pacienta la pacienta si pentru ca travaliul nu are o durata clar determinata (poate dura mai mult sau mai putin), anestezia se poate realiza in functie de fiecare pacienta in parte. Daca este cazul, din timp in timp, se injecteaza din nou o doza de anestezic".

Substantele anestezice folosite in momentul de fata nu afecteaza fatul sub nici o forma. Insa ele pot influenta valorile tensiunii arteriale a pacientei. Dar si acest lucru este corectabil.

DEZAVANTAJE
Uneori, anestezia epidurala poate fi un impediment, deoarece poate impiedica pacienta sa participe la nastere. De aceea, medicul poate fi nevoit sa se foloseasca de instrumente speciale cu ajutorul carora sa scoata micutul.

Un alt dezavantaj este ca, daca aceasta anestezie se face cu multa vreme inainte de inceperea efectiva a travaliului, poate micsora frecventa sau intensitatea contractiei, fapt ce poate prelungi travaliul.

Insa, daca anestezia se face atunci cand pacienta are contractii suficient de dese si de intense, acestea nu mai pot fi afectate si analgezia epidurala are chiar un efect benefic.

O alta problema a acestei anestezii este lipsa de raspuns a mamei, in timpul expulziei. Daca anestezia este bine "modulata" si nu se efectueaza chiar inainte de expulzie, ci cu 40-45 de minute inainte, pacienta poate sa perceapa cat de cat durerea, fara ca aceasta sa fie foarte intensa. In aceste conditii, viitoarea mamica poate sa contribuie la travaliu.

Un alt inconvenient este reprezentat de faptul ca, in perioada analgeziei, pacienta trebuie sustinuta cu o perfuzie, in care, de cele mai multe ori, se adauga o substanta ce are rolul de a stimula contractiile.

Din cauza perfuziei, gravida trebuie permanent monitorizata, ceea ce presupune imobilizarea la pat. Daca, dimpotriva, viitoarea mama nu este supusa unei anestezii epidurale, ea se poate plimba si poate efectua exercitii pentru controlul durerii.

Tot la capitolul neajunsuri ale anesteziei epidurale se poate inregistra si timpul mai mare de care are nevoie mama pentru a-si reveni dupa nastere (60-90-120 de minute).

In schimb, o pacienta care nu a fost anesteziata isi revine foarte usor.

NECESITATEA ACESTEI PROCEDURI
In ceea ce priveste numarul tot mai mare de femei care solicita astfel de anestezie, sperand ca vor scapa total de dureri, medicul Catalin Haiduc afirma ca este ideal ca intre paciente si specialistul obstetrician sa existe discutii despre oportunitatea acestei analgezii.

De asemenea, medicul obstetrician trebuie sa fie maleabil si sa manifeste intelegere pentru nevoile pacientelor. Totusi, anestezia epidurala este recomandata in anumite cazuri, nu in toate, mai precizeaza specialistul de la Maternitatea Filantropia.

Exista si situatii in care anestezia epidurala este contraindicata. Este vorba in special de femeile care au tulburari de coagulare a sangelui, care au un numar redus de trombocite, care au probleme ale coloanei vertebrale etc.

Citeste jurnalul.ro

Mania Twilight - personajele de film devenite papusi... Masti din fructe si argila...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 9, 19 aprilie 2025. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Nicolai Tand Sambata, 19.04.2025, 15:00
Citește și
Studiu: De ce tot mai mulți părinți nu mai văd jocurile video ca pe ceva negativ
Tartă cu ciocolată neagră și zmeură. O combinație de texturi și arome Catine.ro
Cât de sănătos este laptele cu cacao pentru copii?
Ținuta de gală a Thaliei a atras toate privirile la un eveniment caritabil. Cum a arătat vedeta Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Anunțul făcut de Denisa Tănase după 3 ani de căsnicie cu Mircea Brânzei. De ce nu au mai apărut împreună.... Libertatea.ro
Ray Dalio, legendarul investitor al unuia dintre cele mai mari fonduri de investiţii: Tarifele au un efect... Ziare.com
Anunțul lui Ilie Năstase, după lovitura uriașă dată de Ion Țiriac în România: „Asta e important!” AntenaSport
Donald Trump, criticat dur pentru prezența la funerariile Papei Francisc. De ce Președintele american, dar și... Elle
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia... Spynews.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu... BZI
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant HelloTaste.ro
Drama incredibilă a oamenilor care mănâncă frunze și cărbuni ca să supraviețuiască. „Poveștile pe care... Antena3.ro
Ce planuri are noul șef NASA pentru agenția spațială. Jared Isaacman a fost numit la conducere de către Donald... useit
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2025. Leii se afirmă în fața celor din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Deputații au aprobat: polițiștii din Republica Moldova pot acționa, cu mașinile și armele lor, în România Jurnalul
Igor Cuciuc, mesajul emoționant primit de la fiica sa Andreea, la șase luni de la moartea tinerei:Mulțumesc că... Kudika
Ce să pui la rădăcina glicinei pentru ca florile să reziste mai mult timp. Aşa se face şi în grădinile botanice Playtech
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor Redactia.ro
Cât costă să devii pilot în România. Salariul poate ajunge la 100.000 de euro pe an Observator
Ce este ulcerul. Cum se tratează această afecțiune MediCOOL
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros HelloTaste
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist ProSport
Un clujean și-a găsit BMW-ul pe butuci. Ce bilețel a găsit pe parbriz: „Plătește datoria și…” Gandul
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi' CanCan
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor DeParinti
Rita Ora și-a făcut o schimbare radicală de look. Cum arată cu părul negru și breton ZUTV
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum UseIT
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x