In consecinta, dupa o luna de viata, cainii au aproape toti dintii. Cei de lapte incep sa cada dupa patru luni, in ordinea inversa a aparitiei, iar pana la varsta de opt luni, catelul are deja dentitia unui adult.
In primul an, incisivii sunt netociti si albi si incepand cu luna a 15-a, clestii inferiori incep sa se toceasca. La opt ani, deja toti incisivii sunt complet tociti. Varsta exacta a cainilor mai mari de cinci ani, folosind dentitia ca un criteriu, este dificila, iar acelasi lucru este valabil si in cazul animalelor care s-au hranit in mod excesiv cu oase.
Cainii incep sa vada dupa 15 zile de la nastere, atunci cand ploapele se deschid pentru prima data. La varste inaintate privirea devine tulbure, cataracta senila provocand opacitatea cristalinului. Tot in aceeasi perioada de batranete (8-10 ani), fire de par albe apar pe bot si in jurul ochilor.
Conform autorului cartii "Cainii, pisicile si noi", Virgil Popa, un catel de trei luni are dezvoltarea corespunzatoare unui copil de trei ani, iar la sase luni catelul se poate compara, din punct de vedere al ratei de dezvoltare, cu un copil de zece ani.
Rasele de mari dimensiuni se maturizeaza mai incet, dar traiesc cu 25% mai putin decat cainii mici. Un Saint Bernard care are doi ani este mai tanar din punct de vedere al maturitatii decat un caniche de aceeasi varsta, insa dupa inca patru ani situatia se inverseaza.
Stire oferita de Petmart.ro
FOTO: vivagoal.com