Falsificarea alimentara este operatia de contrafacere a unui aliment constand in obtinerea unui produs asemanator cu altul, deja existent in comert, fapt realizat in scopul inselaciunii si obtinerii unor venituri ilicite din produse contrafacute.
Produsele contrafacute/falsificate au o valoare nutritionala inferioara produsului pe care il imita, iar compozitia artificiala poate fi un pericol pentru sanatatea consumatorului.
Cum se fraudeaza produsele
Un aliment este considerat fals in cazul in care producatorul a folosit, cu buna stiinta, una din urmatoarele modalitati:
- a eliminat un constituent valoros (natural) din formula originala;
- a adaugat substante in scopul de a mari cantitatea de produs, in detrimentul calitatii acestuia;
- a reconditionat un produs degradat sau viciat pentru a-i ascunde defectele;
- a folosit aditivi alimentari interzisi sau in cantitatile necorespunzatoare;
- a falsificat complet produsul prin asocierea unor componente chimice asemanatoare celor din care se obtine produsul natural.
Atentie, legea ii pedepseste pe cei care fraudeaza alimentele!
Folosirea ori substituirea de marfuri sau orice alte produse, precum si expunerea spre vanzare sau vanzarea de asemenea bunuri, cunoscand ca sunt falsificate sau substituite, constituie activitati comerciale ilicite si atrag raspunderea contraventionala sau penala.
E-urile ii ajuta pe comercianti sa falsifice
Cu ce fel de produse sunt pline rafturile magazinelor? In cea mai mare parte, cu alimente care au o compozitie imbunatatita fata de cea naturala. Noua formula artificiala este obtinuta, in cele mai multe cazuri, prin adaosul de aditivi alimentari. Doar cativa dintre ei sunt inofensivi, restul intra in categoria celor ce trebuie consumati rar sau sunt foarte periculosi.
Sfat:
Cititi etichetele produselor. Daca identificati in compozitia lor mai multe E-uri, renuntati la ele. Exista alte variante din acel produs care au o compozitie lipsita, total sau partial, de adaosuri periculoase.
Produsele din carne si mierea, cel mai des fraudate
Carnea, preparatele din carne si mierea sunt cel mai des supuse falsificarii. De exemplu, in cazul preparatelor din carne, doar o parte foarte mica este carne. Restul sunt adaosuri: slanina, grasimi, sorici, tendoane, condimente si arome, aditivi alimentari (coloranti, conservanti, agenti de ingrosare).
Mierea poate fi falsificata direct prin adaos de substante indulcitoare naturale (zahar, sirop de glucoza, melasa) sau de sinteza (aspartam, zaharina, sucraloza), prin adaos de conservanti, coloranti, polen.
Sfat: Urmariti lista de ingrediente atunci cand cumparati salam, mezel, carnati, crenvursti, conserve de carne, pate. Constatati si singuri din ce sunt obtinute produsele.
Alte produse obtinute prin fals alimentar
O gama larga de produse din comert pot fi fraudate prin diverse metode:
Laptele si produsele lactate - prin adaos de apa, extragerea grasimilor, mascarea unor defecte, amestec de lapte provenit din specii diferite;
Painea - prin adaos de aditivi alimentari, unii aprobati sau opriti de normele de sanatate;
Produsele din peste - prin inlocuirea speciilor valoroase cu specii comune, prin folosirea aditivilor alimentari.
Grasimile si uleiurile - prin substituirea grasimilor sau uleiurilor superioare cu altele mai ieftine, adaos de E-uri sau produse modificate genetic.
sursa: revista Felicia
foto: wedlinydomowe.com
Remedii naturiste pentru un par frumos... Gamescom 2010 - evenimentul anului pentru gameri...