Este adevarat ca aceste animale vor accepta hrana consumata de om, dar trebuie stiut ca necesitatile fiziologice difera de ale noastre. Acestea au fost studiate de medici nutritionisti si au fost create alimentele industrializate special concepute pentru pisica sau caine.
Fiecare specie in parte, varsta, sex, rasa si chiar individ prezinta particularitati care trebuie respectate, in caz contrar aparand bolile ce vor solicita nejustificat organismul si vor supune proprietarul la cheltuieli ce puteau fi evitate prin consultarea unui medic veterinar si respectarea recomandarilor acestuia in ce priveste dieta animalului.
Alimente rele
O hrana dezechilibrata in calciu, fosfor, vitamina D poate duce, la animalele tinere, la aparitia rahitismului, laptele de consum uman la tineret poate determina colici abdominale, ca urmare a unei intolerante, manifestandu-se cu durere abdominala, diaree, punand chiar in pericol viata animalutului, fara sa mai adaugam ca laptele de vaca, prin compozitia sa, nu asigura necesarul de factori nutritivi necesari catelului sau pisicii in crestere.
Grasimile in exces, pe termen scurt, pot determina indigestii, disfunctionalitati la nivel biliar (colici biliare) manifestate prin durere abdominala, voma cu aspect bilos etc., iar pe termen lung determina aparitia obezitatii, incarcarea ficatului si de aici un intreg sir de modificari fiziopatologice care coroborate cu sedentarismul pot duce la obezitate.
Oasele, fie ca sunt crude sau fierte, pot determina aparitia alergiilor manifestate in special cutanat, iar in cazul oaselor de pasare pot aparea chiar perforatii intestinale ori gastrice sau obstructii esofagiene si intestinale.
Citeste si Revista Felicia
FOTO: rastindo.com