Antena Căutare

Avantaje si dezavantaje ale dependentei de munca

Exista multe studii psihologice legate de cei care devin dependenti de munca la serviciu sau de anumite activitati, iar fenomenul este denumit ergomanie sau „sindromul”workaholic.

Dependentul de munca simte nevoia de a munci aproape permanent, iar activitatile care il pun permanent in miscare ii ofera o stare de confort fizic si psihic sau il fac sa uite de unele probleme reale ori de singuratate. Astfel, munca ajunge sa devina o unealta, un mijloc prin care individul devine mai echilibrat psihic. Dependenta psihica de munca se contureaza prin aceleasi mecanisme ca si dependenta psihica fata de jocuri de noroc, seriale TV. Aceasta insa are avantaje, dar si unele dezavantaje. In unele cazuri, poate fi vorba de unele dezechilibre nervoase de tip manie.

Avantaje ale dependentilor de munca

Cel mai important avantaj al dependentului de munca este cel al usurintei de gasi o modalitate de a se simti psihic confortabil. Prin munca, acesta obtine desori satisfactii care pot determina chiar transformari chimice la nivelul creierului. Pentru peste 55% din dependentii de munca, activitatea ordonata de la serviciu si chiar de acasa poate fi considerata un medicament forte care impiedica aparitia unor forme de oboseala nervoasa.

Un alt efect benefic, verificat, al placerii de a munci este cresterea secretiei unei substante hormonale din creier numite serotonina. Datorita acestui efect individul gandeste mai optimist si trece mai usor peste evenimente care in mod normal l-ar intrista. Aceasta nu inseamna ca devine mai nepasator, ci doar ca poate gandi mai pozitiv si mai rational.

Articolul continuă după reclamă

Placerea de a munci impiedica aparitia depresiilor, adica a tulburarilor psihice ce se manifesta prin tristete nejustificata, intensa, si lipsa de interes pentru orice.

Dependentii de munca isi antreneaza permanent creierul, ceea ce duce la cresterea capacitatii si vitezei de gandire, imbunatateste memoria si lipezeste ratiunea. Toate acestea pastreaza creierul tanar pentru o perioada mai lunga de timp.

Placerea de a munci, ca si munca in sine, reduce considerabil riscul de aparitie a starilor de anxietate.

In 68% din cazuri, dependentii de munca nu au probleme majore cu somnul. Placerea de a munci, cat si activitatea mai intensa din timpul zilei, ajuta la buna functionare a zonelor din creier care regleaza somnul.

Unul dintre avantajele „drogului munca" este acela ca antreneaza permanent zonele din creier implicate in atentie. Sporirea capacitatii de a fi atent este atat un beneficiu pentru evolutia in propria cariera. dar si un avantaj ce ne poate scoate din situatii critice.

Datorita tuturor efectelor enumerate, dependentii de munca au o speranta de viata mai mare si 40% din acestia imbatranesc intr-un ritm mai lent in cazul in care nu lucreaza in mediu toxic si nu fac efort fizic epuizant.

Dezavantaje

Crearea unei dependente de orice natura, inclusiv cea fata de munca, configureaza creierul intr-un mod anume, care ne face sa riscam mai mult, sa capatam si alte dependente. Astfel, un dependent de munca va deveni de trei ori mai repede dependent de orice substante care actioneaza asupra sistemului nervos, inclusiv nicotina sau alcool.

Dependentul de munca, de regula, nu mai stie sa se relaxeze si uneori suprasolicitarea il poate costa sanatatea inimii.

Dependenta de munca elimina de multe ori divertismentul, distractia, pentru simplul motiv ca individul vede in munca sa un lucru deconectant. Aceasta poate conduce la diferite tulburari psihice.

In multe cazuri, dependentul de munca preia sarcini de serviciu la care doar crede ca poate face fata. Aceasta poate conduce la langa dezamagiri ce pot declansa mai tarziu boli nervoase.

Exista situatii in care dependentul de munca incepe sa-si neglijeze familia si prietenii. Acest aspect poate crea adevarate dezastre in viata sociala si profesionala a individului.

Citeste si revista Felicia!

Foto: taino79.com

Trucuri pentru un machiaj reusit zi de zi... VIDEO! Inchirierea rochiilor, solutia la care apeleaza tot mai multe mirese...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Exclusiv Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x