Antena Căutare

Bucataria americana - o sinteza a bucatariilor lumii

Daca bucataria americana se baza pe simplitatea gusturilor si a aromelor, dupa invazia altor popoare, ea s-a diversificat mult. Dupa tipul influentelor primite, putem vorbi de bucataria euro-asiatica, bucataria italo-americana, americano-chinezeasca sau despre fusion-ul din sud - franco-americano-olandezo-chinezo-mexicano-hawaiian.


De exemplu, in New England, aflata sub influenta britanica, homarul si alte fructe de mare sunt ingrediente-vedeta. Nelipsite de pe masa americanilor sunt apa cu gheata si salata (cu sosuri la alegere), dupa care urmeaza felul principal - de obicei, carne cu doua feluri de legume.

Cele mai folosite cereale sunt porumbul si orezul, in special Basmati - orez aromat, cu bobul lung. Pranzul lor consta, de obicei, in mai multe feluri de friptura cu diverse garnituri, salate, sucuri, fructe, dulciuri.

Din pacate, notiunea de ciorba lipseste din catalogul gastronomic al bucatarilor americani, iar supa e o pasta groasa, deseori foarte condimentata. Americanii sunt mari consumatori de carne de vita (sau bivol); in aceeasi masura insa sunt folosite si carnea de porc, cea de pui, sau carnea de curcan - foarte populara de Ziua Recunostintei.

Consuma, de asemenea, cereale si legume - ceapa, varza, morcovi, gulii, pastarnac, dovleac, ridichi etc.

Dintre produsele americane cele mai cunoscute sunt:

Hamburgerul, care, la origini, era o chiftea de carne presata, fripta si apoi servita intre doua felii de paine;

Crab cake - o delicatesa formata dintr-o chiftea din carne de crab in amestec cu paine, oua, lapte si ceapa;

Bananas Foster (banane flambate);

Fried Chicken - pui prajit in coaja de ou;

Buffalo wings - aripioare de pui prajite si apoi stropite cu sos buffalo (otet amestecat cu sos de piper iute si unt);

Brandy - o bautura din vin distilat - folosit la mancaruri (sosuri, pateuri, prajituri cu fructe, deserturi cu fructe sau flambate), carora le da un gust aparte;

Sos Worcester - sos subtire, picant, de culoare neagra-maronie. Tot de la americani vine si conceptul de fast-food - „consum rapid", feluri de mancare care se gasesc acum si pe piata romaneasca: hot-dog, popcorn, pui la rotisor etc.

Din Europa centrala au imprumutat: gnocchi - galuste picante din cartofi sau din gris, iar din bucataria italiana, gorgonzola - branza semi-moale, cu vinisoare albastre-verzi, si mascarpone - branza proaspata, moale si cremoasa din lapte de vaca, avand gust puternic de unt.

Dar mancarea americana exceleaza in deserturi cum ar fi, de exemplu, cheesecake cu caramel - o prajitura delicioasa. Foarte buna este si inghetata lor, „Mint chocolate chips" (menta cu fulgi de ciocolata) fiind unul dintre cele mai apreciate sortimente.

Citeste si Revista Felicia!
Foto: projectotaking.com

VIDEO! Scapa de riduri in timp ce faci cumparaturile!... VIDEO! Vladut a gatit briose cu fructe...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x