Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Buna Vestire 2019. Sărbătoare mare azi! Ce nu ai voie să faci de Blagovestenie

Buna Vestire 2019. Sărbătoare mare azi în calendarul creștin ortodox! Tradiții, superstiții, obiceiuri de Blagovestenie sau Ziua Cucului, 25 martie 2019.

Bunavestire 25 martie 2019

Buna Vestire 2019. Sărbătoare mare azi în calendarul creștin ortodox! Ce trebuie să faci de Blagovestenie sau Ziua Cucului, pe 25 martie.

Calendar ortodox 25 martie 2019. Rugăciuni la sărbătoarea Buna Vestire

De ce trebuie să ai în casă icoana de Buna Vestire și ce minuni face​

Calendar ortodox 25 martie. Astăzi, creștinii sărbătoresc Blagovestenia, praznicul în aminutirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare că-l va naște pe pruncul IIsus.

Bunavestire este sărbătoarea dedicată Maicii Domnului, iar în trecut, aceasta varia - unii o sarbato­reau în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar în unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia si Milano, Buna Vestire s-a sărbătorit pe 18 decembrie.

În prezent, Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an perioada Postului Mare, iar astăzi este dezlegare la pește.

Tradiții și Superstiții de Bunavestire. Ce nu ai voie să faci azi

Tradițiile de Bunavestire variază în funcție de zonă. În Bucovina nu se pun ouă la cloșca de Buna Vestire, pentru că se consideră că ar putea ieși pui cu două capete și patru picioare.

În alte zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se amenințau cu toporul și se stropeau cu țuica. Tot acum, gospodarii din Maramureș adună lucrurile de prisos de prin curți și le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casă maramureșeană, el durând până după miezul nopții sau până în zori.

De Buna Vestire se mănâncă pește. În popor se mai spune că pescarii nu au voie azi să arunce mămăligă în apa, pentru că mor peștii.

Buna Vestire sau Ziua Cucului. Superstiții legate de bani și dragoste

Popular, sărbătoarea Buna Vestire este denumită și Ziua Cucului. Cucul perceput că incarnare a strămoșului mitic, pasăre cu un pronunțat substrat erotic, anunța sosirea efectivă a primăverii. Primul sau cântec care are loc de obicei la Bunavestire, trebuie să fie așteptat de toți oamenii în haine curate, veseli, cu stomacul plin și cu bani în buzunare. Dacă nu ar fi îndeplinite aceste condiții ritualice, oamenii respectivi nu ar beneficia de toate acele lucruri în anul care va urma. Dacă primul cântec al cucului era auzit cumva pe stomacul gol, în partea stânga sau în spatele omului, era semn de rău augur, potrivit crestinortodox.ro.

De Ziua Cucului, flăcăii și fetele îl întrebau pe cuc când se vor căsători: "Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ pan' m-oi însura (mărită)?". Dacă se întâmplă că după rostirea acestor cuvinte, cucul să cânte, cântecul sau echivala cu un an de așteptare. Dimpotrivă, dacă el tăcea, tăcerea să era semn că avem de-a face cu o căsătorie grabnică.

De asemenea, cracă pe care a cântat cucul de ziua sa, era tăiată și pusă în scăldătoarea fetelor, în speranța că flăcăii nu le vor ocoli. Există obiceiul că în această zi, să se numere de câte ori cucul își cântă numele, număr care ar descoperi câți ani mai avem de trăit.

De Bunavestire este interzis să dormi prea mult în această zi căci în caz contrar vei fi somnoros de-a lungul întregului an.

O altă superstiție spune că nu este bine să cauți păsările de ouă în această zi sau să le pui sub cloșca căci altfel puii vor ieși schimonositi, cu două capete, sau se vor îmbolnăvi. Totodată, ouăle ouate de Bună Vestire nu se păstrează și nici nu se consumă.

Evită să te cerți în această zi ori altfel vei avea parte de gâlcevi de-a lungul întregului an.

O superstiție foarte cunoscută în popor, ne îndeamnă să credem că așa cum va fi vremea în ziua de Blagoveștenie, așa va fi și de Paște.

Obceiuri de Buna Vestire 2019

Există obiceiul că în această zi, să se numere de câte ori cucul își cântă numele, număr care ar descoperi câți ani mai avem de trăit.

De Buna Vestire trebuie să măncăm bine și trebuie să mâncăm pește. Nu trebuie să simți deloc senzația de foame, în această zi, așa că nu ieși din casă cu stomacul gol.

Buna Vestire sau Bunavestire este cea mai veche sărbătoare dedicată Maicii Domnului, prăznuită anual la data de 25 martie.

Recomandari