Live acumObservator 12
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Calendar ortodox 25 martie 2019. Rugăciuni la sărbătoarea Buna Vestire

Potrivit calendar ortodox 2019, pe data de 25 martie crediniosii praznuiesc Buna Verstire. Sarbatoarea este marcata in calendar cu cruce rosie si mentiunea „dezlegare la peste”. Buna Vestire este o mare sarbatoare crestina in care credinciosii se roaga si postesc. Citeste rigaciunile la sarbatoarea Buna Vestire.

Potrivit calendar ortodox 2019, pe data de 25 martie credinioșii prăznuiesc Buna Verstire. Sărbătoarea este marcată în calendar cu cruce roșie și mențiunea „dezlegare la pește”. Buna Vestire este o mare sărbătoare creștină în care credincioșii se roagă și postesc. Citește rigaciunile la sărbătoarea Buna Vestire.

Buna Vestire 2019. Sărbătoare mare azi! Ce nu ai voie să faci de Blagovestenie

Buna Vestire este sarbatorita in fiecare an in perioada Postului Mare, aceasta este una dintre sărbatorile pentru care Biserica acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea.

Blagovestenia(Buna Vestire) este prima sărbătoare a Maicii Domnului recunoscută oficial în documente. Astfel, la început unii o sărbătoareau în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar in unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia și Milano, Buna Vestire s-a sărbatorit pe 18 decembrie.

Va­riatia datei de prăznuire a existat în Apus până în sec. XI, când data de 25 martie s-a generalizat în toată lumea catolică. În ziua de astăzi doar la Armeni Buna Vestire se sărbătorește diferit, pe 7 aprilie, aceștia respectând calendarul vechi în care Nașterea Domnului este pe 6 ianuarie.

Rugăciuni la sărbătoarea Buna Vestire, 25 martie

(I) Buna Vestire, 25 martie

„Doamne, Dumnezeule, Atotţiitorule, Cel Care ai binevoit ca Fiul Tău Cel Unul-Născut să Se întrupeze dintr-o femeie neispitită de nuntă şi să Se facă om pentru a noastră mântuire, Cel Care ai trimis totodată şi pe Gavriil, Arhanghelul Tău, spre a binevesti zămislirea Ta cea fără de sămânţă Sfintei Fecioare Maria, mai înainte de veci rânduită drept locaş al acestei Taine înfricoşătoare, dinainte-cunoscută Ţie şi Cuvântului Celui dimpreună-veşnic cu Tine; Tu însuţi, pentru rugaciunile ei si ale tuturor Sfinţilor Tăi, binevesteşte sufletelor noastre prin Harul Tău iertarea păcatelor şi bucuria cea de neînstrăinat; binecuvântează poporul Tău cu pace; dă-ne să cunoaştem calea pe care, păşind, vom plăcea bunătăţii Tale, şi ne călăuzeşte spre a Ta Împărăţie cerească.

Cu îndurările Hristosului Tău, cu Care eşti binecuvântat, împreună cu Preasfântul şi Bunul şi de-Viaţă-tacătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

(II) Buna Vestire, 25 martie

„Stapâne, Doamne, Dumnezeul nostru, Care eşti fără de început dimpreună cu Tatăl şi dimpreună-veşnic cu Duhul Tău Cel Sfânt, Făcătorul cerului şi al pământului şi a toată zidirea; Care ai plăsmuit pe om şi i-ai dat puterea de stăpânire asupra a tot ce ai făcut Tu; Care ai poruncit, ca un Iubitor de oameni, să locuiască în Raiul desfătării, însă el, prin pizma diavolului, alungat a fost din Rai. Or şi după întoarcerea sa în pământul din care a fost luat, nu ai îngăduit făpturii Tale să zacă sub tirania diavolului; ci în anii mai de pe urmă nu Te-ai ruşinat, cu toate că eşti Dumnezeu mai înainte de veci, să iei chip de rob şi din bunătatea Ta să Te naşti dintr-o fiică fecioară; prin proroci ai însemnat naşterea Ta negrăită din ea, trimiţându-l pe Gavriil, Arhanghelul Tău, să binevestească Fecioarei sfânta şi preacurata Ta zămislire dintr-însa; Tu însuţi, Stăpâne, pentru rugăciunile ei şi ale tuturor Sfinţilor, dă-ne să auzim în suflete graiurile Tale ce ne dăruiesc iertarea greşelilor şi bucuria de neînstrăinat. Fă cunoscută poporului calea pe care să meargă, prin care vom bineplăcea bunătăţii Tale, şi ne îndrumă spre a împărăţi dimpreună cu Tine în Ceruri.

Cu îndurările Hristosului Tău, cu Care bine eşti cuvântat, împreună cu Preasfântul şi Bunul şi de-Viaţă-făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Sursa foto: pedagoteca.ro

Recomandari