Calendar ortodox 14 august 2019. Astăzi îl cinstim pe Sfântul Proroc Miheia

 

Biserica Ortodoxă a rânduit ca în ajunul Adormirii Maicii Domnului credincioșii să-l cinstească pe Sfântul Proroc Miheia. Acesta mai este cunoscut și sub numele de „Moreșitul”. Calendar ortodox 14 august 2019.

Sfântul Prorc Miheia a prorocit timp de 84 de ani, înaite cu 660 de venirea Mântuitorului pe pământ. Acesta s-a năcut în Moreset, de unde i se trage și numele de „Moreșit”. Sf Miheia a făcut parte din tribul lui Iuda. Se mai cunoaște faptul că acesta fost contemporan cu prorocii Amos, Isaia și Osea și a purtat cuvântul lui Dumnezeu în perioada a trei regi.

Miheia se retrage în munți după ce îl mustră pe regele Ahav, împăratul Samariei, pentru viața păcătoasă pe care o duce.

Scrierile screștine spun că Miheia a fost cel care a prezis distrugerea Samariei și a Ierusalimului, dar și prezicător al nașterii lui Iiisus în Betleem.

După moartea lui Ahav, Miheia a fost ucis de fiul acestuia. A fost înmormântat în satul sau, Moreșet. În timpul domniei împăratului Teodosie cel Mare, Episcopul Zevin al Eleftheroposului a avut o vedenie mistică în urmă căreia s-au descoperit moaștele Prorocului Miheia, împreună cu cele ale Prorocului Avacum.

 "Cu strălucirile dumnezeieștii insuflari celei de Sus fiind luminat, cele viitoare le-ai vestit, văzându-le că și cum ar fi fost acum, vrednicule de minune" (Mineiul pe August, Utrenie, canon, peasnă a 4-a, irmos, p. 168

Calendar ortodox 14 august. Tot în această zi se mai face pomenirea:

-Sfântului Mucenic Marcel, episcopul Apamiei; 
-Aducerii cinstitei Cruci în palatul imperial din Constantinopol; 
-Sfântului Mucenic Ursichie; 
-Sfântului Mucenic Simeon Trapezunteanul.

Citește și: 

Adormirea Maicii Domnului 2019. Cele mai puternice rugăciuni pentru sănătate, iubire și noroc

Calendar ortodox august 2019. Când pică Adormirea Maicii Domnului, sau „Paștele verii”facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI