Live acumAcces Direct
Prime Time 20:00Chefi la cuţite

Este dublă sărbătoare pentru credincioși! Calendar ortodox 14 noiembrie: „La mulți ani sărbătoriților!”

Este o zi importantă pentru credincioși! Potrivit calendar ortodox 2019, pe data de 14 noiembrie crștinii sărbătoresc Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2019 și în același timp îl cinstesc pe Sfântul Apostol Filip.

Sfântul Apostoș Filip, 14 noiembrie 2019

La mulți ani sărbătoriților! Pe 14 noiembrie, credincioșii în cinstesc pe Sfântul Apostol Filip. Tot în această zi creștinii ortodocși sărbătoresc Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului.

Sf Filip a fost cel de-al treilea Apostol chemat de Mântuitorul Iisus Hristos. La chemare acesta a rostit cu voce tare: „Am găsit pe Cel despre Care a scris Moise în Lege și prooroci, pe Iisus, fiul lui Iosif cel din Nazaret“ (Ioan 1-45). După Învierea lui Hristos, Sfântul Filip a plecat în Asia pentru a duce mai departe învățăturile creștine.

Potrivit unor descoperiri recente, Sf Filip a ajuns și în România. Acesta l-a însoțit pe Sfântul Apostol Andrei prin locurile Dobrogei de astăzi.

Prof. univ. dr. Emilian Popescu afirmă: „În cercetările mai noi s-a ajuns la concluzia că Sf. Ap. Filip poate fi așezat lângă Sf. Ap. Andrei că misionari pe pământ românesc și, de aceea, pentru noi românii ziua această este tot așa de importantă că și aceea dedicată Sf. Ap. Andrei.”

Semnificația numelui Filip, din greaca: cel ce îndrăgește caii, numele acesta amintindu-ne de apropierea dintre om și celelalte viețuitoare. Oamenii buni ocrotesc natură și animalele, înțelegând că acestea au fost făcute de Dumnezeu pentru a-l ajută pe om și nu pentru că acesta să le exploateze fără milă, cu indiferentă și răutate. Animalele, mai ales cele domestice sunt bune și recunoscătoare, fiind omului de mare ajutor. Doar un om fără inimă poate fi crud cu aceste suflete sincere și devotate – „Inima cea mai milostivă este aceea care arde pentru toată făptură , pentru oameni, pentru păsări, pentru animale și pentru toată creația .” –Sfantul Isaac Șirul.

Tot în această zi, potrivit calendar ortodox, creștinii ortodocși sărbătoresc Lăsata Secului. Citeșe AICI tot ce trebuie să știi despre ultima zi în care se mănâncă de dulce înainte de Postul Crăciunului 2019:

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro