Căutare Live

Calendar ortodox 14 septembrie. Ce să nu faci de Înălțarea Sfintei Cruci

Potrivit calendar ortodox septembrie 2019, sâmbătă credinciocii prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci. Află ce nu ai voie să faci în această zi pentru a te feri de ghinioane și primejdii. Tradiții și obiceiuri 14 septembrie.

Potrivit calendar ortodox septembrie 2019, sâmbătă credinciocii prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci. Află ce nu ai voie să faci în această zi pentru a te feri de ghinioane și primejdii. Tradiții și obiceiuri 14 septembrie.

Praznicul Înălțării Sfintei Cruci este cea mai veche sărbătoare închinată lemnului Sfintei Cruci. Pe 14 septembrie există două motive de sărbătoare: aflarea Crucii și aducerea acesteia de la persii păgâni.

Aflarea Sfintei Cruci este strâns legată de Sfânta Împărăteasă Elena. Tradiția creștină spune mama Sf Constatin cel Mare a poruncit găsirea Lemnului Sfânt. Pentru a afla care este crucea adevărată pe care a fost răstignit Mântuitorul și care sunt crucile tâlharilor, patriarhul Macarie a ordonat ca o femeie moartă să fie atinsă de cruci. Se spune că femeia a înviat atunci când s-a atins de cea de-a treia cruce, cea a lui Iisus Hristos.

Tradiții și obiceiuri. Ce NU ai voie să faci de Înălțarea Sfintei Cruci

În această zi nu se muncește, nu se spală, nu sealcă și nu se coase. Este zi de sărbătoare cu cruce roșie, ceea ce înseamnă că oamenii trebuie să se roage și să se odihnească.

Se obişnuieşte ca în această zi să nu se consume usturoi, nuci, pepeni sau prune, alimente al căror miez se aseamănă cu crucea.

De acum se începe și bătutul nucilor, însă nu este voie să se consume fructul deoarece miezul are forma unei cruci.

Citește și: Înălțarea Sfintei Cruci, 14 septembrie. Poezia care alină orice suferință

Înălțarea Sfintei Cruci, 14 septembrie. Poezia care alină orice suferință... Înălțarea Sfintei Cruci, 14 septembrie. Obiceiul care îți aduce noroc la bani și belșug în casă...
10 semne că te place un Rac. Cum să te comporți în preajma lui
Dacă ești atentă de fiecare dată la ce îți transmis astrele, poți afla 10 semne că te...
Horoscopul zilei de 30 septembrie 2022. Scorpionii se simt trădați. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 30 septembrie 2022 spune că nativii din zodiac au parte de o zi cu multe...
Parteneri
Lasagna cu legume. O rețetă mai simplă și mai sănătoasă
Catine.ro
Ultimele știri
x