- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Anual pe data de 14 septembrie creștinii ortodocși, romano-catolici și cei greco-catolici cinstesc Înălțarea Sfintei Cruci. Află ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți cu ocazia acestui praznic.
Praznicul Înălțării Sfintei Cruci este cea mai veche sărbătoare închinată lemnului Sfintei Cruci. Pe 14 septembrie există două motive de sărbătoare: aflarea Crucii și aducerea acesteia de la persii păgâni.
Aflarea Sfintei Cruci este strâns legată de Sfânta Împărăteasă Elena. Tradiția creștină spune mama Sf Constatin cel Mare a poruncit găsirea Lemnului Sfânt. Pentru a afla care este crucea adevărată pe care a fost răstignit Mântuitorul și care sunt crucile tâlharilor, patriarhul Macarie a ordonat ca o femeie moartă să fie atinsă de cruci. Se spune că femeia a înviat atunci când s-a atins de cea de-a treia cruce, cea a lui Iisus Hristos.
Patriarhul a poruncit înălțarea Sfintei Cruci la loc de cinste, un loc înalt de unde să o poată vedea toată lumea.
Aducerea Sfintei cruci a avut loc după ce împăratul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul și a luat lemnul sfânt cu el. În Persia crucea a stat timp de 14 ani, până când Hosroe a fost învins de împăratul Heraclie, cea care a adus Sf Cruce în Ierusalim.
Citește și: Rugăciunea care te scapă imediat de toate problemele din viața ta! Ce sărbătoare mare e vineri
Tradiții și superstiții de Înălțarea Sfintei Cruci
1. Se spune că în Ziua Sfintei Cruci vara se termină și toamna își intră în drepturi.
2. Tradițiile populare spun că în această zi pământul se închide, luând cu el insectele și șerpii.
3. De Ziua Crucii se dă de pomană pentru sufletele celor adormiți. Fiecare cană trebuie acoperită cu un colac.
4. În unele zone viticole, după această data începe culesul viilor. Se mai obișnuiește ca preotul paroh să vină și să sfințească via și butoaiele de vin în această zi.
5. Ca în orice zi de sărbătoare, nu se spală, nu se coase și nu se muncește prin gospodărie.
Citește și: Calendar ortodox septembrie 2019. Care sunt principalele sărbători cu cruce roșie
Școlile inteligente, în care lecțiile sunt transmise în direct pe internet, există în România... Agent al Poliţiei Locale Iaşi destituit, întrucât a venit băut la serviciu. El mai avusese în trecut două abateri...