Live acumObservator 06
Prime Time 20:00iUmor - FINALA

Calendar ortodox 17 iulie 2019. Cui trebuie să-i spui „La mulți ani”

Biserica Ortodoxă Română face miercuri, 17 iulie, cinstirea Sfintei Mucenițe Marina. Află ce sfinți mai sunt cinstiți în această zi și citește troparul Sf Marina.

Biserica Ortodoxă Română face miercuri, 17 iulie, cinstirea Sfintei Mucenițe Marina. Află ce sfinți mai sunt cinstiți în această zi și citește troparul Sf Marina.

Sfânta Marina s-a născut în Antiohia Pisidiei, într-o familie de păgâni. Aceasta a devenit credincioasă lui Hristos la vârsta de doisprezece ani. După moartea mamei sale, tatăl a renegat-o pentru credința sa. De aceasta s-a îndrăgostit un mare prigonitor al creștinilor, iar la aflarea credinței Sf Marina a poruncit trimiterea acesteia la cetate pentru a fi chinuită. După numeroase chinuri, Sfânta Muceniță Marina a fost condamnată la moarte prin decaptare. Sfânta Marina a trecut la cele veșnice la vârsta de 15 ani, în anul 270.

Calendar ortodox 17 iulie 2019. Înaceastă zi se mai face cinstirea:

- Sfinților Mucenici Sperat şi Veroniche;
- Sfâtului Eufrasie, episcopul Ienopolei;
- Sfântului Nicolae Romanov.

Calendar ortodox 17 iulie. Troparul Sfintei Mucenițe Marina: „Mielușeaua Ta, Iisuse, Marină, strigă cu glas mare: pe Ține, Mirele meu, te iubesc și pe Ține căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Ține, că să împărătesc întru Ține; și mor pentru ține, că să viez pentru Ține; ci, că o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc ție. Pentru rugăciunile ei, că un milostiv, mântuiește sufletele noastre.”

Rugăciunea zilei de de miercuri

„Doamne Atotputernice şi Atotîndurate, îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peşteră şi ai fost vândut cu treizeci de arginţi de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoşii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!
Primeşte, Doamne, această mică rugăciune a mea şi umilită a mea voinţă, că mă întristez pentru că Te-am întristat şi mă amărăsc pentru că Te-am supărat fără de număr. La Tine, Preabunule Mântuitor, am toată nădejdea şi cred că Tu, Care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura şi de mine acum, ca să mă mântuieşti de chinurile cele de veci şi să mă învredniceşti Împărăţiei Tale. Nu Te depărta de la mine, Doamne, şi ajută-mi ca în toate să fac voia Ta şi să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici să Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioşi în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea păcătoasă să-Ţi spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, ca să mă învrednicesc a auzi şi eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ţi fie păcatele. Amin.”

Citește și:Calendar ortodox iulie 2019. Când pică Sfântul Ilie și cui spui „La mulți ani!”