Calendar ortodox 22 iunie. E sărbătoare mare în calendarul ortodox. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești.
Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Romaneşti, este sărbătorit pe 22 iunie. S-a născut în anul 1765. A intrat în monahism la Mănăstirea Neamţ şi a fost ucenicul Sfântului Paisie Velicicovski. A fost ridicat la rangul de Mitropolit al Ţării Romaneşti, direct din treaptă de ierodiacon, în anul 1823. Canonizarea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul a fost proclamată pe 21 mai 2006, de ziua hramului Catedralei Patriarhale din Bucureşti, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Moaştele sale se afla la Mănăstirea Căldăruşani din judeţul Ilfov.
Potrivit creștinortodox.ro, Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, s-a născut în anul 1765. A intrat în monahism la Mănăstirea Neamț și a fost ucenicul Sfântului Paisie Velicicovski.
A fost ridicat la rangul de Mitropolit al Țării Românești, direct din treaptă de ierodiacon, în anul 1823. Canonizarea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul a fost proclamată, pe 21 mai 2006, de ziua hramului Catedralei Patriarhale din București, Sfinții Împărați Constantin și Elena.
Moaștele sale se află la Mănăstirea Caldarusani din județul Ilfov.
Citește mai multe informații despre Sfântul Grigorie Dascălul
Sfântul Mucenic Eusebie s-a afirmat mai ales că apărător al dreptei credințe în față ereziei ariene. Sfântul Mucenic Eusebie, în calitate de Episcop al Samosatelor, a fost cel care l-a susținut pe Sfântul Meletie pentru a fi numit Episcop al Antiohiei.
În timpul domniei lui Iulian Apostatul, când creștinii au suferit noi persecuții, Sfântul Eusebie și-a dezbrăcat veșmintele arhierești, înlocuindu-le cu cele ale unui simplu soldat simplu, cutreierând astfel Siria, Fenicia și Palestina. În tot acest timp, Sfântul Eusebie a cercetat situația creștinilor și a bisericilor. A hirotonit preoți, diaconi, citeți, iar în unele locuri a sfințit ierarhi.
În anul 361, după moarte lui Iulian Apostatul, la îndemnul Sfântului Eusebie, Sfântul Meletie a convocat un sinod la Antiohia, împotrivă ereziei ariene. Sinodul s-a ținut în vremea domniei împăratului lovian. Însă, după moartea acestuia, a urcat pe tron Valens, iar prigoanele împotrivă Bisericii au izbucnit din nou.
În timpul domniei acestuia, Sfântul Meletie a fost trimis în exil în Armenia, iar Sfântul Eusebie în Tracia. Urmând la tron Gratian, persecuțiile asupra creștinilor au încetat. Astfel, cei doi mari ierarhi au fost rechemați din exil.
În timp ce se află în cetatea Doliche spre a sfinți un episcop, un eretic a strivit capul sfântului cu o țiglă. Sfântul Eusebie s-a mutat la Domnul în anul 379.
Calendar ortodox 22 iunie. La mulți ani, Griogorie, Grigore, Georgiana. Semnificație nume
Nume care provine de la formă latină "Gregorius", această la rându-i provenind din elena veche, de la numele "Γρηγοριος" (Gregorios), derivat de la elementul "γρηγορος" (gregoros) care înseamnă "vigilent, atent". În etimologia folclorică, numele a devenit asociat cu elementul latin "grex" care înseamnă "turmă". Această asociere cu un un cioban care își conduce turmă a contribuit la popularitatea numelui printre călugări și suverani pontifi.
Au existat 16 suverani ai Pontificatului de la Vatican începând cu Papă Gregoriu I (Gregoriu cel Mare). Se află pe locul doi al celor mai populare nume folosite de suverani pontifi, după "Ioan". Datorită acestor fapte, numele a devenit comun și pentru sfinți.
Purtătorul numelui de "Grigore" este de o natură idealistă și sensibilă, cu o dorință pentru cultură și pentru lucruri rafinate în viață. Lucrează cel mai bine în medii relaxate la sarcini ce implică scris, matematică sau aptitudini analitice care necesită concentrare. Pare foarte calm pentur cei din jur, dar uneori suferă în interior de căderi nervoase. Lipsă de pozitivitate și încredere reprezintă o problemă în luarea unor decizii în afaceri. Își dorește tot ce este mai bun, dar îi lipsește încrederea și agresivitatea pentru a-și materializă dorințele.
Georgiana este o femeie rezervată, chiar dacă este sociabila în momentul în care se află pe un teren cunoscut ei. Georgiană se lasă condusă, în majoritatea din cazuri, de prudența și neîncredere chiar dacă nu lasă întotdeauna impresia deoarece pare o persoană veselă. În realitate, Geprgiana este o introvertită și are tendința să țină problemele pentru ea, nu îi place să îi deranjeze pe ceilalți cu problemele și dificultățile sale. Astfel, aspectul sau exterior poate contrasta cu personalitatea să profundă.
Emotivitatea Georgianei este puternică însă refulată sau ținută atât de bine sub control încât i se reproșează adesea că este o persoană rece și insensibilă. Georgiană oscilează între faze de veselie și optimism și perioade de pesimism. Georgianei îi lipsește încrederea în forțele proprii, este ranchiunoasa, îi este destul de greu să uite o înfruntare sau o rană sufletească