Live acumObservator 16
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Calendar ortodox 24 decembrie. Sărbătoare Sfanta Eugenia! La mulți ani celor cu numele

Calendar ortodox 24 decembrie. În Ajunul Crăciunului creștinii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Muceniță Eugenia. La mulți ani femeilor care poartă acest nume de sărbătoare și semnificația acestuia. La mulți ani, Eugenia

calendar ortodox 24 decembrie

Calendar ortodox 24 decembrie. În Ajunul Crăciunului creștinii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Muceniță Eugenia. La mulți ani femeilor care poartă acest nume de sărbătoare și semnificația acestuia. La mulți ani, Eugenia!

Calendar ortodox 24 decembrie. Sfânta Muceniță Eugenia

Pe 24 decembrie în Ajunul Crăciunului sau al Nașterii Domnului IIsus Hristos este prăznuită Sfânta Eugenia.

Potrivit orthodoxwiki.org Sf. Muceniță Eugenia s-a născut la Roma, însă încă din copilărie l-a urmat pe tatăl ei, Filip, la Alexandria, unde acesta fusese trimis de către împăratul Commodus (180-192) în funcția de guvernator al Egiptului (la acea dată provincie romană).

Eugenia a primit o educație aleasă și era remarcată pentru frumusețea ei și buna dispoziție pe care o împărtășea și celor din jur. Mulți tineri din familii ilustre au cerut mâna ei, dar ea nu voia încă să se căsătorească.

După ce a citit epistolele Sf. Apostol Pavel, Eugenia a fost atât de impresionată încât a început să-și dorească din tot sufletul să devină și ea creștină. Deoarece tatăl ei i-a interzis cu desăvârșire acest lucru, Eugenia a părăsit în taină casa părintească, îmbrăcată în straie bărbătești (pentru a nu fi recunoscută) și însoțită de doi servitori credincioși - Protus și Hyacinthus. A fost botezată de către Helenus, episcopul de atunci al cetății antice Heliopolis.

Episcopul Helenus a trimis-o la o mănăstire; deoarece în acele timpuri nu existau încă mănăstiri pentru femei, Eugenia și-a păstrat straiele bărbătești, ascunzând faptul că era femeie și fiind cunoscută drept călugărul Eugen. Mai târziu, ea a devenit chiar stareț al acelei mănăstiri.

Odată, după ce ea devenise stareț, prin rugăciunile și îngrijirile ei a vindecat o femeie bolnavă. După însănătoșire, acea femeie i-a făcut avansuri sexuale, neștiind că starețul Eugen nu era bărbat. Fiind respinsă, femeia l-a acuzat în mod public de adulter. Tribunalul care trebuia să judece cauza era prezidat chiar de guvernatorul Egiptului: Filip, tatăl Eugeniei. Eugenia s-a dezvinovățit, dezvăluind faptul că era femeie, iar tribunalul a achitat-o de toate acuzațiile aduse împotriva ei. Mai târziu, Eugenia l-a convertit la creștinism și pe Filip, tatăl ei (acesta a ajuns chiar episcop al Alexandriei, ulterior fiind decapitat cu sabia pentru credința lui, în timpul persecuțiilor împotriva creștinilorde la începutul secolului al III-lea).

După aceasta, Sf. Eugenia s-a înapoiat la Roma, împreună cu mama ei, Claudia (pe care o convertise între timp la creștinism) și cu servitorii ei credincioși - Protus și Hyacinthus.

Aflându-se faptul că Sf. Eugenia îi convertea pe mulți la dreapta credință, autoritățile romane au arestat-o împreună cu toți creștinii din preajma sa. Sfinții Mucenici Protus și Hyacinthus au fost decapitați la 11 septembrie 262. Sf. Eugenia a fost aruncată în râul Tibru, cu o piatră legată de gât, dar ea a rămas nevătămată. Tot nevătămată a rămas și după ce călăii ei au încercat să o ardă pe un rug. A fost apoi aruncată într-o groapă, unde a rămas timp de 10 zile. În acest timp, Mântuitorul Însuși i-a apărut și a anunțat-o că va intra în Împărăția Cerurilor chiar în ziua Nașterii lui Hristos. Așa s-a și întâmplat, Sf. Eugenia fiind decapitată cu sabia, la 25 decembrie 262.

Sfânta Mucenița Eugenia, 24 decembrie. La mulți ani, Eugenia! Semnificație nume

Numele Egenia/Eugeniu provine din limba greacă, care semnifică ”de neam bun”. Cei ce-l poartă trăiesc o viață onestă și demnă. Femeile care poartă numele Eugenia au darul înțelepciunii, al eleganței, al moralității. Sunt persoane de încredre care își poartă numele cu desăvârșire.

Sf Eugenia a fost o tânără română, din vremea persecuțiilor creștine, care, deși se trăgea dintr-un neam ales, a preferat să fugă pe ascuns, neștiută de nimeni și să se retragă într-o mânăstire, pentru a se rugă și a-și închină viață Domnului în liniște și în anonimat.

Sfânta Eugenia a ajuns la conducerea mănăstirii, că stareță, sfârșind în cele din urmă că martiră pentru credința să în Hristos.

surse: ortodox.wiki, itsybitsy.ro

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro