Căutare Live

Calendar ortodox 25 septembrie. Pomenirea Sfintei Cuvioase Eufrosina

Potrivit calendar ortodox septembrie 2019, miercuri credincioșii o cinstesc pe Sfânta Cuvioasă Eufrosina din Alexandria.

Potrivit calendar ortodox septembrie 2019, miercuri credincioșii o cinstesc pe Sfânta Cuvioasă Eufrosina din Alexandria.

Sf Eufrosina s-a născut în Alexandria, pe vremea împăratului Teodosie cel Mic (sec V). Aceasta a rămas orfană de mamă la 12 ani și tatăl(Pafnutie) său s-a îngrijit de ea. La 19 ani a părăsit casa părintească în haine de bărbat și a plecat la o mănăstire de călugări. Starețul a primit-o, punând-o sub ascultarea parintelui Agapit.

Până la vârsta de 38 de ani (sfârșitul vieții sale) aceasta a trăit deghizată în bărbat și viață duhovnicească ireproșabilă.

Potrivit creștin ortodox.ro: „Dumnezeu a rânduit în chip minunat că tatăl sfintei, Pafnutie, să vina în această mânăstire pentru a primi sfaturi duhovnicești, în vremea când această se apropia de obștescul sfârșit. Starețul i-a îndrumat pașii tocmai către cuvioasa, care, în tot acest timp, fusese cunoscută că monahul Smaragd. Recunoscându-și tatăl, care i-a împărtășit acesteia durerea pentru fiică pierdută în urmă cu atâta timp, cuvioasa l-a îndemnat să nu deznădăjduiască, pentru că își va vedea din nou fiică. Sfântă Eufrosina i-a spus atunci tatălui sau să revină în mânăstire peste trei zile.”

Aflată pe patul de moarte, Sf Eufrosina i-a mărturist tatălui său cine este. Acesta a decis la scurt timp să îmbrace și el haina monahală.

Calenar ortodox 25 septembrie. Troparul Sf Eufrosina: „Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Eufrosina, duhul tău.”

Calendar ortodox 25 septembrie. Tot în această zi se mai face pomenirea:

- Sfântului Serghie de Radonej
- Sfântului Mucenic Pafnutie Egipteanul;
-Sfântului Pafnutie anahoretul;
-Sfinților Mucenici Pavel și Tatis, cu fiii lor;

Citește și: Calendar ortodox octombrie 2019: Ce sărbători importante sunt și ce trebuie să știi

RAPORT: 84% dintre părinţi sunt îngrijoraţi de siguranţa online a copiilor, dar nu îşi fac timp să vorbească despre asta... Acoperământul Maicii Domnului. Rugăciunea care te scapă de toate necazuri...
Mercur iese din retrograd pe 2 octombrie 2022. Ce înseamna acest aspect pentru zodii
Mercur iese din retrograd pe 2 octombrie 2022. Pe final de lună septembrie și început de lună...
Horoscopul zilei de 2 octombrie 2022. Racii se gândesc la viitorul lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 2 octombrie 2022 spune că nativii din zodia Racilor se gândesc serios la...
Parteneri
Prințul Harry a fost pe front, în războiul din Afganistan. Ce rol a jucat în armata britanică
Catine.ro
Ultimele știri
x