- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Calendar ortodox 26 septembrie. Mare sărbătoare pentru creștini. E cruce albastră în calendarul creștin ortodox. Ce sfinți sunt prăznuiți miercuri.
În calendarul ortodox din 26 septembrie sunt prăznuiți Sfântul Ioan Evanghelistul și Sfântul Neagoe Basarab. Este cruce albastră în calendar. Crucea albastră în calendar † simbolizează sărbătorile sfinților români sau a celor care au moaștele în România.
Calendar ortodox 26 septembrie. Sărbatoare. Sfântul Neagoe Basarab
Potrivit creștinortodox.ro Sfântul Neagoe Basarab este pomenit pe 26 septembrie.
Canonizarea să a fost hotărâtă în ședința de lucru a Sfântului Sfântului Sinod din 8-9 iulie 2008, alături de cea a Sfântului Ierarh Iachint de Vicina și a Sfântului Dionisie Exiguul. Proclamarea solemnă a canonizării a avut loc la București, de praznicul Sfântului Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, pe 26 octombrie.
Sfântul Neagoe Basarab a fost domn al Țării Românești între anii 1512 și 1521. A fost înmormântat în gropniță domnească de la Curtea de Argeș, ctitoria să, iar pe piatră de mormânt stă scris: "A răposat robul lui Dumnezeu Io Neagoe Voievod și Domn a toată Țara Românească și a părților dunărene, în luna lui Septembrie 15 zile, anul 7029 (1521), crugul soarelui 26, crugul lunii 15, temelia 18. A domnit 9 ani și jumătate. Și rog pe cei ce Dumnezeu îi va îngădui să vie după noi, să păzească adăpostul acesta mic și lăcașul oaselor mele, că să fie nestricat“.
Tot pe 26 septembrie, în calendarul creștin ortodox, este pomenită moartea Sfantului Evanghelist Ioan. De asemenea, este prăznuit și Dreptul Ghedeon și este dezlegare la ulei și la vin pentru credincioși.
Calendar ortodox 26 septembrie. Sfântul Neagoe Basarab, ctitorul mănăstirii Curtea de Argeș
Considerată drept una dintre minunile arhitecturale ale acestei ţări, Mânăstirea Curtea de Argeş - monument ctitorit de Neagoe Basarab - poartă, dincolo de cunoscuta legendă a Meşterului Manole, o serie de adevăruri istorice prea puţin cunoscute.
“Pe Argeş în gios, / Pe un mal frumos, / Negru-Vodă trece / Cu tovarăşi zece:/Nouă meşteri mari,/ Calfe şi zidari / Şi Manoli - zece,/ Care-i şi întrece...” Cine nu ştie frumoasa baladă a meşterului Manole?! Dar câţi dintre noi ştiu adevărul din spatele legendei şi cum îşi leagă Manole numele de edificiul ridicat pe locul fostei Catedrale Mitopolitane, zidită în sec al XV-lea.
“În ziua de Adormire a Maicii Domnului, în anul 1439, pe locul actualei Mănăstiri, era sfinţită Catedrala Mitropolitană, în prezenţa ctitorului ei, Vlad Dracul, domnul Ţării Româneşti. Din nefericire, în anii 1444 şi 1446 au avut loc două cutremure care au afectat grav această catedrală, magnitudinea celui din 1446 fiind estimată de specialişti la 7,5 grade pe scara Richter (tot atunci a fost ruinată şi Cetatea lui Negru Vodă de la Căpăţâneni, cunscuta astăzi drept Poienari, refăcută mai târziu de fiul lui Vlad Dracul, Vlad Draculea -Ţepeş). Vlad Dracul nu a apucat să refacă catedrala, fiind asasinat împreună cu fiul sau Mircea, în 1447, de către boierii Dăneşti sprijiniţi de Iancu de Hunedoara.”, explică istoricul Ştefan Dumitrache, directorul Muzeului Curtea de Argeş.
Sfântul Neagoe Basarab, ctitorul mănăstirii Curtea de Argeș (cca. 1459 – 15 septembrie 1521), prăznuit în calendarul creștin ortodox pe 26 septembrie, a fost domnul Țării Românești între 1512 și 1521. Soția sa a fost doamna Despina, din familia sârbă Brancovici.
5 greșeli pe care le faci când mănânci și care îți aduc kilograme în plus... Calendar ortodox 26 septembrie. Sfântul Voievod Neagoe Basarab. Troparul...