Live acumObservator 16
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Calendar ortodox 30 iunie. E mare sărbătoare pentru români și cruce albastră în calendar!

În calendarul ortodox din 30 iunie este mare sărbătoare, însemnată cu cruce albastră. Sfqntul Ghelasie de la Rqmeț, arhipeiscopul romqnilor din Transilvania, este prqznuit azi.

calendar ortodox 30 iunie

În calendarul ortodox din 30 iunie este mare sărbătoare, însemnată cu cruce albastră. În fiecare an, la această dată, Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește pe toți cei 12 sfinți apostoli. În plus, ziua de 30 iunie este semnificativă pentru români. Sfântul Ghelasie de la Râmeț, arhipeiscopul românilor din Transilvania, este prăznuit azi.

Calendar ortodox 30 iunie. Sfântul Ghelasie de la Râmeţ este prăznuit în Biserica Ortodoxă Română în ziua de 30 iunie. Cu mult înainte de a fi descoperită inscripţia care-l pomeneşte pe Ghelasie ca arhiepiscop al românilor din Transilvania, locuitorii satelor din jurul mănăstirii Râmeț, situată pe Valea Geoagiului, în Munţii Trascăului, cinsteau amintirea unui monah cuvios, cu acelaşi nume, cu o viaţă plină de sfinţenie, cu râvnă întru propovăduirea cuvântului Evangheliei, cu dragoste faţă de păstoriţi.

Moaştele sale au fost descoperite la Mănăstirea Râmeţ, în urmă cu mai bine de o jumătate de veac, vindecând bolnavii.

Calendar ortodox 30 iunie. Soborul celor 12 Sfinți Apostoli

În fiecare an, pe 30 iunie, BOR îi prăznuiește pe toți cei 12 apostoli ai lui Hristos. Aceștia sunt: Simon, zis Petru, şi Andrei, fratele lui; Iacov, fiul lui Zebedei, şi Ioan, fratele lui; Filip şi Bartolomeu; Toma şi Matei, vameşul; Iacov, fiul lui Alfeu, şi Levi, zis şi Tadeu; Simon Cananitul, şi Iuda Iscarioteanul

Calendar ortodox 30 iunie. Sărbătoare de cruce albastră. Ce trebuie să faci

În calendarul ortodox, sărbătorile sunt însemnate cu cruce neagră, cruce roșie, cruce neagră cu o paranteză în partea dreaptă și cruce cruce albastră.

  • Cruce roșie cu o singură paranteză în partea dreaptă †) reprezintă sărbători ale sfinților. Zile în care nu se lucrează.
  • Cruce neagră cu o singură paranteză în partea dreaptă †) simbolizează sărbătorile sfinților care au doxologie mare. În aceste zile se poate lucra.
  • Crucea neagră din calendar ortodox † reprezintă sărbătorile sfinților la care nu se necesită să se facă priveghere. Se cântă polieleu, cântarea milostivirii dumnezeiești.
  • Crucea albastră în calendar † simbolizează sărbătorile sfinților români sau a celor care au moaștele în România.
Recomandari