Antena Căutare

Calendar ortodox 6 iunie. Zi de POST! Ce Sfânt e prăznuit miercuri

In calendarul ortodox din 6 iunie e este zi de post. Sfantul pomenit de Biserica Ortodoxa miercuri este Cuviosul Ilarion cel nou, egumenul manastirii Dalmaţiei. 

calendar ortodox 6 iunie

În calendarul ortodox din 6 iunie e este zi de post. Sfântul pomenit de Biserica Ortodoxă miercuri este Cuviosul Ilarion cel nou, egumenul mănăstirii Dalmaţiei.

Sfântul Ilarion cel Nou s-a născut în jurul anului 773, din părinți drept-credincioși. Sfântul Ilarion s-a călugărit la vârstă de 20 de ani, în Mănăstirea Xirochipiu, din Constantinopol. Pleacă la Mănăstirea Dalmat și ajunge starețul acesteia. El a fost ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul și următorul vieții Sfântului Ilarion cel Mare, al cărui nume cu cinste l-a purtat.

În anul 813, Ilarion l-a certat pe împăratul Leon Armeanul (813-820) pentru că nu cinstea icoanele. Din acest motiv va fi supus la multe chinuri.

Leon Armeanul a fost omorât cu sabia de propriile lui gărzi, în locul din biserică în care el a aruncat icoană Mântuitorului la pământ. După moartea acestuia, la conducerea imperiului vine împăratul Mihai al ÎI-lea Rangabe (820-829), care îi eliberează pe toți cei care pătimiseră în temnițe din cauza luptei împotrivă sfintelor icoane.

Când pe scaunul imperial va urcă fiul lui Mihai, Teofil (829-842), Sfântul Ilarion cel Nou va fi exilat pe insulă Afusiei, până când la putere a venit binecredincioasa împărăteasa Teodora (842-856), care a reintrodus icoanele în Biserică și a permis convocarea unui sinod în martie 843, la Constantinopol. Hotărârile acestui sinod sunt citite în Biserică, în prima duminică din postul Sfintelor Paști, numită de atunci Duminică Ortodoxie.

Calendar ortodox 5 iunie. Tot miercuri se face pomenirea:

-Sfântului Cuvios Visarion;
-Sfântului Cuvios Atal, făcătorul de minuni;
-Sfântului Mucenic Ghelasie;
-Sfintei Mucenițe Valeria;
-Sfântului Cuvios Anuv;
-Sfântului Cuvios Fotas.

Începând cu Duminica după Rusalii, este mare sărbătoare pentru Biserica Ortodoxă: Lăsatul Secului pentru începutul postului Sfinților Petru și Pavel. Rugăciunea care se citește începând de azi este foarte importantă și îi apără de orice necaz și de orice boală pe cei care o rostesc!

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

sursa: calendarortodox.ro

A pus CINCI ASPIRINE în mașina de spălat! Ce a urmat i-a lăsat pe toți cu gura căscată!... De la plan la realizare: 5 sfaturi utile pentru dezvoltarea afacerii tale...
Ora ideală de culcare pentru fiecare zodie. Multe dintre alegerile pe care le faci se bazează pe astrologie
Atunci când stabilești ora ideală de culcare pe baza astrologiei e importat să ții cont de...
Horoscopul zilei de 11 iunie 2023. Gemenii pot fi urmăriți de grijile de la serviciu. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 11 iunie 2023 spune că Gemenii vor fi nevoiți să depună mari eforturi...
Parteneri
Sfaturi de la nutriționiști: alege gustări hrănitoare pentru a evita mesele nocturne
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x