Căutare Live

Calendar ortodox noiembrie. Cine a fost Sfântul Andrei și pe ce dată îl sărbătorim

Sfântul Andrei este sărbătorit anual pe data de 30 noiembrie, potrivit calendar ortodox. Acest sfânt mai este cunoscut și ca fiind Ocrotitorul României.

Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României

Sfântul Andrei, Ocrotitorul României, este sărbătorit anual în ultima zi de toamnă, 30 noiembrie. Tot în această zi, mii de români își serbează onomastica, purtând numele de Andrei, Andreea sau derivate.

Sfântul Andrei a fost fretale Sfântului Petru și unul dintre cei 12 Apostoli a lui Hristos. Tradiția creștină ne arată că acesta a avut un sfârșit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint. El a murit ținut legat cu capul în jos pe o cruce în formă de X.

Din bătrâni, acestei zile i s-a mai spus și „Sântandrei Cap-de-Iarnă” sau „Gadinetul Şchiop”, în anumite zone ale țării noastre.

În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât că ziua Sfântului Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în 1997, Sfântul Andrei a fost proclamat "Ocrotitorul României", potrivit crestinortodox.ro

Rugăciune către Sfântul Apostol Andrei

În numele Tatălui, și Fiului, și Sfântului Duh, Domnului să ne rugăm

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.

Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv. Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin.

Citește și:

Cum se ține Postul Crăciunului. Constatin Necula: „Dacă nu puteți posti de mâncare, refuzați să mâncați...”

Înălțarea Domnului 2020. Până când salutăm cu „Hristos S-a Înălțat”?... Sfântul Andrei 2019. Tradiții și superstiții în România. Ce nu ai voie să faci...
Parteneri
Cele mai frumoase izvoare termale din lume. Unde te poți relaxa iarna aceasta
Iarna se apropie cu pași rapizi și mulți își doresc să meargă în vacanță în locații de vis. Ți-am pregătit o listă cu cele mai frumoase izvoare termale din lume. Locuri inedite, pline de farmec, care te vor lăsa rapid fără cuvinte.
Catine.ro
Ultimele știri