Antena Căutare

Calendar ortodox septembrie 2018. Când pică Înăltarea Sfintei Cruci

Înălțarea Sfintei Cruci este a doua mare sărbătoare din calendarul creștin ortodox al lunii septembrie 2018. Înălțarea Sfintei Cruci pică pe 14 septembrie și este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt.  

Calendar ortodox septembrie 2018. Când pică Înăltarea Sfintei Cruci
Inaltarea sfintei cruci, calendar crestin ortodox septembrie 2018

Înălțarea Sfintei Cruci este a doua mare sărbătoare din calendarul creștin ortodox al lunii septembrie 2018. Înălțarea Sfintei Cruci pică pe 14 septembrie și este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt.

Înălțarea Sfintei Cruci are o semnificație importantă pentru credincioși. Ea amintește de două evenimente importante din istorie, și anume, Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și Înălțarea ei solemnă în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335;

Apoi, Aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni, în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserică Sfântului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.

Calendar ortodox 2018. Ce sărbători religioase sunt în septembrie

Sfântă Cruce a fost aflată din poruncă Sfintei împărătese Elena, mamă Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Datorită acesteia s-au găsit pe Golgota trei cruci. Pentru a află care a fost crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul și care sunt crucile tâlharilor răstigniți odată cu El, patriarhul Macarie le-a spus să atingă pe rând crucile de o femeie moartă. Femeia a înviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Hristos.

După această minune, Patriarhul a poruncit înălțarea Sfintei Cruci la un loc înalt, de unde să o poată vedea tot poporul.

Când împăratul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, a luat cu el Crucea Domnului în Persia. Sfântă Cruce a rămas aici timp de paisprezece ani, până când Hosroe a fost învins de împăratul Heraclie, care a dus sfântă cruce în Ierusalim.

Sărbătoarea Înălțarii Sfintei Cruci este o zi de post pentru credincioși, deoarece ea aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului.

La mulți ani ANA, de Sf Ioachim și Ana 9 septembrie. Semnificație nume... Lucruri de care copilul tău are nevoie în prima zi de școală...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x