- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Istoria berii a inceput acum 6.000 de ani, cand s-a constatat pentru prima oara procesul de fermentatie a painii in amestec cu apa.
Astazi, berea e in topul bauturilor mai mult decat in orice alta etapa istorica. Cu sau fara alcool, berea este bautura care, daca este consumata cu moderatie, poate aduce beneficii organismului.
Din ce se obtine
Berea se obtine din ingrediente naturale: drojdie de bere, malt, hamei, apa. Este bogata in vitaminele B, in fibre si minerale.
Spre deosebire de un suc acidulat, care are in compozitie coloranti si o mare cantitate de zahar, berea este net superioara din punctul de vedere al calitatii nutritionale. Acest statut este asigurat de compozitia sa naturala.
Chiar si fata de vinul alb berea este considerata mai buna, intrucat contine o cantitate dubla de antioxidanti cu rol in prevenirea cancerului si a bolilor inflamatorii.
Consumul moderat de bere poate reduce riscul aparitiei pietrelor la rinichi, previne constipatia, reduce colesterolul si riscul de cancer.
Portia ideala de bere
Pentru a fi cu adevarat benefica, berea nu trebuie consumata in exces. Cantitatile ideale sunt: 330 ml/zi pentru femei si 660 ml/zi pentru barbati. Orice exces devine periculos. Prea multa bere poate avea efecte negative asupra sanatatii, luand in calcul cantitatea de alcool pe care o contine. Cateva pahare de bere peste optimul admis inseamna exces.
Sfat: Daca nu ai consumat bere o perioada mai mare, nu recupera pauza intr-o singura zi.
Berea nu ingrasa daca nu bei prea multa
Studii de data recenta arata ca berea nu ingrasa. Ea este hranitoare datorita compozitiei sale, insa daca este consumata moderat nu ingrasa. Luarea in greutate dupa o vara de stat la terase si de consumat bere este urmarea fireasca a excesului. Este la fel ca in cazul consumului exagerat de alimente, urmat inevitabil de un surplus de kilograme.
Sfat: Nu depasi cantitatile optime recomandate: 330 ml/zi pentru femei si 660 ml/zi pentru barbati. Ia pauze de la bere. Doza zilnica nu inseamna consum zilnic.
Berea fara alcool, saraca in calorii
Caloriile din bere provin de la alcool. Berea cu alcool are 45 de calorii/100 de mililitri, iar berea fara alcool are un numar mai redus, de doar 17 calorii/100 ml. In comparatie cu vinul, berea cu alcool are mai putine calorii, fapt ce intareste ideea ca berea nu ingrasa decat daca este consumata excesiv.
Sfat: Nu face din consumul de bere un obicei sau o dependenta.
Citeste Revista Felicia