Antena Căutare

Copilul meu este ca argintul viu

Sugarii cu tulburari de somn, care nu reusesc sa doarma mai mult de doua sau trei ore pe noapte, prezentand totodata simptome asemanatoare colicilor abdominali, au un risc crescut de a avea sindromul deficitului de atentie (ADHD), o afectiune de tip neurobiologic, prin care este afectata capacitatea individului de a se controla.

Situatia este ingrijoratoare, cu atat mai mult cu cat in Romania, peste 7% dintre copii sufera de sindromul deficitului de atentie, potrivit statisticilor medicilor.

Dr Tiberiu Mircea, presedintele Societatii Nationale de Neurologie si Psihiatrie a copilului si adolescentului, a precizat vizavi de acest aspect ca, in cazul in care boala este diagnosticata intr-un stadiu incipient, sansele de vindecare a bolnavului sunt mari.

Totodata, medicul psihiatru a evidentiat ca este necesara interventia precoce, deoarece in cazul acestei afectiuni consecintele sunt severe: rezultate scolare slabe, incredere in sine scazuta, activitati reduse in cadrul familiei sau dificultati in acceptarea autoritatii parintilor.

Medicamente
Primul lucru la care se gandesc parintii in situatia in care isi suspecteaza copiii de ADHD este ajutorul printr-o terapie medicamentoasa. De multe ori gresesc. "Pot exista trei tipuri de tulburari de comportament.

Este vorba de ADHD - deficit de atentie si hiperactivitate sau boala caracterizata doar prin deficit de atentie sau doar prin hiperactivitate. In prezent, la noi se supradiagnosticheaza tulburarea. Mai mult, diagnosticele au ajuns sa fie puse de catre profesori, invatatori, care ii spun parintelui:

"Ai un copil hiperactiv, mergi cu el la psihiatru sau la psiholog. Orice parinte se gandeste ca micutul trebuie sa fie diagnosticat si tratat medicamentos. Chiar daca nu cauta parintele un astfel de tratament, de multe ori i-l prescrie medicul. Eu nu spun ca nu sunt cazuri de hiperactivitate.

Am vazut si am lucrat cu astfel de copii. Sunt cazuri in care chiar nu poti lucra cu ei, decat daca au si medicament asociat. Pentru un educator, pentru un invatator, e mult mai usor sa spuna: "Copilul e problema, tratati copilul", decat sa schimbe el sistemul.

Copiii sunt diferiti, iar ceea ce se intampla in sistemele educationale tinde sa-i uniformizeze. Iar daca unii nu sunt ca media, cum sunt ceilalti copii, trebuie tratati", atrage atentia Anda Pacurar, psihoterapeut, membru al Asociatiei pentru Psihologie si Psihoterapie Individuala si al Federatiei Romane de Psihoterapie.

Dependenta
Psihoterapeutul semnaleaza totodata ca antipsihoticele pot crea dependenta. "A fost cazul celebru al vocalistului de la trupa Nirvana, Kurt Cobain, care a fost tratat cu un medicament antipsihotic, Ritalin, a devenit apoi dependent de droguri si s-a si sinucis. Nu se vinde Ritalin la noi, dar se vand alte medicamente", spune psihoterapeutul Anda Pacurar.

Greseli
Copiii hiperactivi sunt izolati de ceilalti. "Copii hiperactivi au existat si pe vremea noastra. Numai ca noi nu-i numeam asa. Neputand sa intre in interactiune cu alti copii, pentru ca sunt considerati rai, ei vor totusi sa-si castige un loc la scoala, in clasa. Sunt pedepsiti, sunt considerati tapi ispasitori.

Dar nu trebuie sa uitam ca tot timpul a existat oaia neagra a scolii sau a clasei. In plus, criteriile de diagnosticare a ADHD sunt destul de deschise ca definitie si este destul de greu sa pui un diagnostic foarte clar", adauga specialistul.

Exista si cazuri in care copiii chiar au tulburari de comportament, hiperactivitate sau deficit de atentie si au nevoie de ajutor ca sa poata progresa. "Atat timp cat nu sunt atenti in clasa, nu-si noteaza temele, nu pot progresa la scoala. Sunt hiperactivi, lovesc copiii in parc, isi atrag deja agresivitate.

Copilul hiperactiv este un copil descurajat. De ce? Pentru ca a fost deja etichetat, i s-a spus de mic ca este obraznic, rau, neascultator si si-a asumat aceste consecinte. El este un copil izolat, agresat de ceilalti copii, este victima.

Psihoterapeutul lucreaza cu el pentru a-l incuraja si a-l ajuta sa interactioneze cu alti copii, sa-i dezvolte interesul social.

Dezvoltandu-i interesul social unui om, il ajuti sa se adapteze si sa fie sanatos din punct de vedere mental. Trebuie spus ca in general copiii hiperactivi se orienteaza catre profesii liberale, pot fi buni actori, pot lucra in televiziune", afirma psihoterapeutul Anda Pacurar.

Rabdare
De multe ori, rezultatele terapiei sunt mult mai bune cand terapia se face in grup. "Este dificil sa lucrezi cu ei. E foarte greu sa lucrezi cu mai multi la un loc pentru ca fiecare vrea sa isi arate rolul lui.

Eu am lucrat intai individual, apoi am format un grup, iar scopul grupului a fost sa le dezvolt interesul social, relatiile sociale cu copiii, sa interactioneze firesc cu cei de aceeasi varsta, sa nu mai creada ca doar prin agresivitate se pot impune sau isi pot castiga un rol.

E uimitor sa vezi cum un copil considerat agresiv poate sa picteze pe aceeasi coala de hartie cu alt copil", mai spune specialistul nostru.

Training
In acelasi timp, psihoterapeutul lucreaza si cu parintii care au nevoie de training ca sa-si poata intelege pe deplin copiii. "Parintii trebuie sa inteleaga ca nu e vorba de un copil rau, bolnav, ci descurajat, care poate sa fie ajutat, nu neaparat prin tratament", arata psihoterapeutul Anda Pacurar.

Greseli
"De multe ori, parintii au tendinta de a fi autoritari cu acesti copii. De aceea o terapie este de lunga durata", precizeaza psihoterapeutul Anda Pacurar. Totodata, prof. dr Iuliana Dobrescu, seful sectiei de psihiatrie pediatrica din cadrul Spitalului Clinic "Alexandru Obregia", a atras atentia ca incidenta din ce in ce mai crescuta a cazurilor de ADHD se produce intr-o proportie destul de mare si din cauza parintilor.

Medicul a explicat ca in perioada copilariei si adolescentei este mai putin probabil sa se discute despre boli psihice, ci mai degraba despre tulburari sau disfunctii comportamentale.

Rasfatati
Cei mai multi copii se aleg cu un astfel de diagnostic cand merg la scoala, in clasa I sau in clasa a II-a. Sunt si copii de gradinita in aceasta situatie, dar mai rar. Suspiciunea porneste de la faptul ca micutul nu poate sta locului.

"Un copil poate sa ajunga hiperactiv si in momentul in care este rasfatat prea mult de catre parinti. Mi s-a intamplat de foarte multe ori sa am in cabinet copii adoptati. Se considera ca au probleme de comportament fiindca cine stie din ce parinti provin.

Dar, de fapt, problema era alta: rasfatul. Copilul a ajuns hiperactiv prin simpla apreciere ca nu exista limite, ca nu exista reguli pentru el", semnaleaza specialistul.

Responsabilizare
Unor copii hiperactivi, pedepsiti de catre profesori sau invatatori, li se interzice sa faca ora de sport. Iar ora de sport pentru ei este binevenita, deoarece isi mai consuma din energie.

"Nu trebuie sa-i pedepsesti, trebuie sa-i responsabilizezi. Poti sa ii faci responsabili cu curatenia sau cu linistea in clasa. Un astfel de copil poate fi un mic dictator, dar va invata responsabilitatea. Izolarea nu este o solutie", avertizeaza psihoterapeutul.

Anda Pacurar spune ca, uneori, rezultatele pot aparea si dupa un an de terapie. Se apreciaza insa ca aceasta tulburare dispare spre adolescenta in peste 50% dintre cazuri.

"Daca un elev are tot timpul foarte mare dezordine, este considerat un dezastru si nu-l accepta invatatoarea. Daca insa te uiti pe bancheta din spate a masinii unui adult, unde sunt inghesuite foarte multe lucruri, spui ca e un om ocupat. Doar ca vedem altfel, la varsta adulta", afirma specialistul nostru.

Malformatiile nou-nascutului... Gravida, dar la fel de frumoasa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x