Trebuie spus inca de la inceput ca doar femelele prezinta o manifestare ciclica, raspunzatoare de declansarea comportamentului specific la masculi, astfel ca doar femela, practic, se afla "in calduri", masculul, cainele sau cotoiul, raspunzand la orice stimul din partea sexului opus pe intreaga perioada a anului, depinzand exclusiv de prezenta modificarilor hormonale ale femelei.
Ce-i de facut ?
Cunoscand aceste elemente practice, putem afirma ca pentru a evita astfel de probleme, atat masculii cat mai ales femelele, fara valoare reproductiva, trebuie sterilizati pe cale chirugicala. Prin aceasta manopera se preven si numeroase probleme de sanatate de tipul piometrului, tumorilor mamare sau de prostata sau lactatiei false.
Alta solutie se refera la folosirea tratamentelor hormonale, administrate atat per os cat si injectabil, acestea avand la baza ca substante active derivati ai progesteronului. Pentru mascul, in cazurile de agresivitate crescuta (satiriazis), acelasi hormon poate fi folosit pentru a contracara efectele nivelului crescut de testosteron.
Trebuie spus insa ca medicatia folosita in aceste cazuri, nu inseamna decat o interventie asupra unui echilibru hormonal si asa fragil, putand duce in anumite cazuri la unele efecte adverse, interventia chirugicala ramanand solutia de electie.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: petcaregt.com