Antena Căutare

Cum depistezi din timp semnele autismului la copil

Majoritatea parintilor care afla ca au un copil autist si-ar dori ca problema sa dispara in mod magic. Este important sa invete cum sa depaseasca acest soc si sa faca fata situatiei, pentru a-i asigura copilului un viitor cat mai bun

Depistarea precoce, educatia speciala, sprijinul familiei si, in unele cazuri, medicatia ajuta la cresterea numarului de copii cu autism care traiesc o viata normala.

Succesul in terapia persoanelor cu autism depinde de varsta la intrarea in program, potentialul fiecaruia (nivelul cognitiv, stabilitatea atentiei, capacitatea de intelegere), gradul de implicare a familiei, experienta echipei de terapeuti, respectarea unui program constant si alegerea metodelor de terapie sau imbinarea acestora.

Terapia nu trebuie sa se desfasoare in reprize, mai ales in primul an. Stimularea si interventia pe comportamentele neadecvate trebuie facute si in afara programului de terapie si in weekend!

Nu exista o terapie predefinita pentru toti copiii cu autism. Aceasta se aplica individual, in functie de stimulii la care raspunde copilul.

Exista peste 30.000 de persoane cu autism in Romania
Aproximativ 3.900 de copii cu autism sunt inregistrati oficial in Romania. Costurile pentru terapii variaza intre 1.000 si 1.500 de euro

Tulburarile de Spectru Autist (TSA)

Tulburarile de spectru autist sunt evidente dupa varsta 12 luni, dar parintii incep sa le observe la varsta de aproximativ 1,6 ani si ajung la specialist abia cand copilul are peste 2 ani. Parintii trebuie sa fie atenti la semnele precoce si sa apeleze la specialisti cat mai repede pentru diagnostic.

Principalele manifestari ale autismului:

Semnalizarea anormala a senzatiei de foame (nu ii e foame sau nu are pofta, refuza alimentele noi, selecteaza mancarea excesiv dupa textura si tip).

Somnul modificat (somn agitat, treziri nocturne, somn „in reprize").

Jocul „cucu bau" (absent sau foarte greu de obtinut la copilul cu TSA, lipsa acestui joc este cel mai precoce semn pentru TSA, desi jocul este stereotip si sarac).

Curiozitatea scazuta (nu are dorinta de a explora fata mamei in perioada 3-6 luni).

Seriozitatea excesiva (nu participa la jocurile cu parintii, nu zambeste persoanelor cunoscute).

Netransmiterea dorintei de a fi luat in brate.

Reactia inexistenta cand este strigat pe nume.

Lipsa contactului vizual.

Intarzierea dezvoltarii limbajului.

Metode terapeutice

Manifestarile autismului pot fi insotite de ADHD, epilepsie sau alte semne ce vor fi recunoscute usor. Dupa aflarea diagnosticului, parintii trebuie sa se informeze despre fiecare forma de terapie, luand in considerare resursele financiare de care dispun, timpul pe care il pot aloca terapiei, nevoile copilului, obiectivele pe care le doresc atinse prin terapie, centrele care exista, lucrul cu o echipa interdisciplinara, calitatea interactiunii dintre copil, parinte si terapeut.

Obiectivele programelor terapeutice:

- Integrarea copiilor intr-un grup omogen (aceeasi varsta si aceleasi abilitati).

- Constientizarea prezentei in colectivitatea clasei.

- Prezenta in timp (numele sau, al colegilor si al profesorilor).
Invatarea anotimpului/lunii/zilei/datei si cum este vremea afara.

- Invatarea conceptului de „GATA".

- Regulile clasei.

- Joaca sociala.

Alta metoda se bazeaza pe comunicarea prin imagini, pentru copiii care nu si-au insusit comunicarea verbala. Copiii care ating varsta de 4-5 ani si nu vorbesc sunt ajutati sa comunice prin imagini cu lucruri de care au nevoie: apa, mancare, dulciuri, jucarii, toaleta, "vreau pauza", "mi-e somn", "vreau la plimbare", "ma doare ceva". Copilul este invatat ce inseamna fiecare imagine si cum o poate folosi pentru a primi ceea ce doreste.

Citeste si revista Felicia!

Foto: cdn-write.demandstudios.com

Cum se ingrijeste hemerocallis sau "planta de aur"... Ce ulei sa alegi cand gatesti pentru cel mic...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x