Antena Căutare

Cum gestionezi momentele penibile ale altora iti dezvaluie personalitatea

S-a intamplat sa ii spui femeii cu care ai luat masa ca i-a ramas putina salata intre dinti? I-ai aratat amicului tau ca are slitul descheiat? Sau poate i-ai atras atentia unui coleg de munca asupa faptului ca are hartie igienica prinsa de talpa pantof?

Daca alegi sa spui ceva in aceste situatii usor stanjenitoare si cat de rapid esti in a face astfel de lucruri spune cateva lucruri importante despre personalitatea ta. Cei care se tem cel mai mult sa nu se faca de ras sunt ceva mai inceti in reactii la astfel de lucruri si de multe ori aleg sa taca malc. Oamenii au tendinta de a subestima cat de mult le este influentat comportamentul de teama de a se face de rusine.

Cercetatorii s-au intrebat daca teama de penibil poate determina o persoana sa fie ezitanta in implicarea intr-o situatie la care este doar spectator. Unele studii au aratat ca dispozitia de a sari in ajutorul cuiva nu tine atat de mult de personalitate, cat de situatia in sine.

Alte cercetari insa au luat in calcul temperamentul celor implicati si s-au axat pe calitatile care i-au determinat sa fie mai inclinati sa actioneze, fie din empatie, fie dintr-un sentiment de responsabilitate fata de altii. Acestea un fost doar un anumit tip de cercetari, pentru ca mai tarziu au fost realizate altele, in care s-a explorat in ce masura un aspect al personalitatii - rusinea - inhiba dorinta de a ajuta pe cineva.

Pentru a testa cand are loc acest comportament, s-au luat in calcul situatiile in care modul in care arata cineva este temporar stanjenitor (cineva iese din restaurant cu o pata de mustar pe barbie) si in care bunavointa cuiva ar putea salva prelungirea situatiei penibile. Acest studiu a luat in calcul 84 de studenti, care au avut sansa de a ajuta o colega atragandu-i atentia asupra faptului ca are o pata de cerneala pe fata.

Unora li s-a spus ca ea trebuie sa mearga la un interviu mai tarziu (cu pata cu tot), iar altora nu. Totodata, o parte dintre studenti au stat in aceeasi camera de studiu cu ea si un profesor participant si el la studiu, iar altii chiar au interactionat. Voluntarii au completat si doua teste in masura sa le masoare tendinta de a se rusina.

Cei rusinosi au fost mai lenti in a-i atrage atentia, cei mai putin curajosi fiind studentii din camera de studiu, unde se afla si profesorul. Dintre cei care au reusit sa o cunoasca ceva mai bine pe fata si sa interactioneze cu ea, curajosi au fost tot cei care nu se tem ei insisi de astfel de momente de ridicol.

Studiul a aratat astfel ca persoanele stresate in privinta parerii celor din jur si care se tem sa nu se faca de rusine sunt si mai putin dispuse sa ajute pe cineva sa iasa dintr-o situatie penibila, preferand sa o ignore.

Foto: wkiri.com

Patru greseli pe care le fac parintii cand isi hranesc copiii... VIDEO! Liftingul vampir, injectii cu trombocite din propriul sange...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x