Cand parintele este agresorul propriului copil
Uneori chiar tu, parintele, ii poti face rau, voit sau nu. Daca iti lovesti copilul, cere-ti scuze cat de curand se poate. Explica-i ca ti-ai pierdut cumpatul si recunoaste ca asta nu este o scuza. Constientizeaza ca nu ai niciun drept sa il lovesti, indiferent ce a facut, cat de grav ti s-a parut si ca este doar problema ta ca recurgi la nervi la acest mod de manifestare a lipsei tale de autocontrol si de metoda mai buna de educare a lui. Cand il lovesti, ii faci rau.
Asigura-te ca a inteles ca iti pare rau si ca nu vei mai repeta gestul. Daca continui sa iti lovesti regulat copilul, cauta ajutor de specialitate pe plan psihologic. Raul pe care i-l poti face ii poate afecta intreaga viata.
Invata-l exact partile corpului sau. Care sunt atingerile permise si care nu
In jurul varstei de 4 ani, copilul trebuie sa stie numele fiecarei parti a corpului sau. Multi parinti si educatori evita din falsa pudoare sa denumeasca sau sa invete copilul si despre zona sa genitala, asa ca descrierea corpului sau se produce cam asa: „acesta este capul meu, gatul, mainile, pieptul, stomacul si picioarele". Ce lipseste? Copilul tau trebuie sa stie ca penisul si vaginul si fundul sau sunt parti ale corpului la fel de firesti ca bratele si picioarele.
Dupa ce copilul isi invata bine partile corpului, invata-l sa faca diferenta dintre o atingere care e in regula si nevinovata versus o atingere care ii provoaca rau. El se poate ghida dupa ceea ce simte ca sa stie care atingere a unui alt adult sau copil il mentine in siguranta sau nu.
Atingeri care sunt in regula: imbratisarea, mangaierea, consolarea, mangaiatul parului. Acestea ii dau copilului o stare de bine si de placere.
Atingeri care nu sunt in regula: lovitul, ciupitul, trasul de par, bruscatul, molestatul, agresiunea. Acestea il fac pe copil sa se simta rau, speriat, ciudat, umilit, jignit, agresat.
Incurajeaza-ti copilul sa aiba incredere in instinctele sale despre ce e bine si ce e rau. Invata-ti copilul prescolar sa stie ca daca vreodata se simte nesigur trebuie sa vina sa discute cu tine sau sa intrebe un alt adult in care are incredere.
Cum sa isi invete drepturile asupra propriului sau trup
Din pacate, copilul tau ajunge uneori sa aiba de-a face cu pericole in viata sa de zi de zi care ii fac rau si care nu vin mereu de la straini, ci de la oamenii pe care copiii abuzati ii cunosc foarte bine: parintii, alte rude, prieteni de familie, vecini. Va trebui sa iti inveti copilul sa identifice formele prin care se simte vulnerabil si se simte rau si care vin si de la cei cunoscuti si dragi ca si de la straini.
Cheia de a combate abuzul pe care un copil il poate simti din partea altui om este sa ii formezi si sa ii dai puterea fireasca pe care o are (si dreptul) de a spune nu.
El trebuie sa inteleaga foarte clar faptul ca:
- corpul sau este doar al lui si ca are dreptul din nastere de a fi ceva privat.
- Are dreptul sa refuze orice forma de atingere din partea altei persoane.
- Are dreptul sa spuna NU oricui ii cere sa pastreze un „secret" iar copilul se simte stanjenit de asta.
Invata-l de mic regulile atingerii corpului sau de catre altii
Daca cunoaste numele fiecarei parti a corpului sau, atunci il poti invata pe copil o regula importanta: ii poti spune foarte clar copilului ca nici copil mai mare sau adult, altul decat parintii sai, doctorul sau asistenta medicala are permisiunea sa ii atinga corpul sau zona genitala sau dorsala. Sigur, nu este valabil pentru copiii care inca au nevoie ca un educator de la gradi sa ii stearga la fund dupa ce isi fac nevoile. Fii sigur ca cel mic intelege exceptia de la regula.
La fel de bine trebuie sa inveti copilul ca nici un adult sau copil mai mare are dreptul sa ii ceara sau sa il forteze sa isi atinga sau arate zona intima genitala.
Intareste-i copilului proprietatea asupra propriului sau corp. Corpul lui nu apartine nimanui altcuiva decat lui, nici macar tie. Asta inseamna ca are dreptul sa spuna NU unui adult (inclusiv parintelui sau) care il atinge in orice fel care ii provoaca durere, jena, suparare, tristete, disconfort, umilire. Chiar daca o atingere este accidentala, daca lui ii provoaca disconfort, invata-l ca este foarte in regula sa spuna acelei persoane „te rog, nu ma mai atinge in acest fel, nu imi place".
Respecta-l intai tu!
Daca vrei ca copilul tau sa recunoasca, sa aprecieze si sa exerseze drepturile pe care le are asupra propriului corp, va trebui sa ii respecti si tu aceste drepturi, de asemenea. Nu forta semne de afectiune fizica pe care copilul nu le agreaza. Daca vrei o imbratisare sau un pupic, cere cu delicatete. Daca copilul se da inapoi sau spune nu, respecta acest lucru si retrage-ti insistenta.
Evident ca aceeasi regula trebuie aplicata si prietenilor si rudelor. De exemplu, daca vine sora ta in vizita la voi, nu comanda niciodata copilului „Da-i un pupic matusii tale". In schimb, ii poti spune „Vrei sa ii dai matusii tale un pupic?". Daca spune nu, nu iti cere scuze in numele lui sau nu gasi scuze pentru el. Este in regula sa invete ca il sustii consecvent in lectia aceasta pe care o invata, ca are dreptul unic de a decide cu privire la formele de atingere a corpului sau de catre alte persoane, indiferent cine sunt acestea.
Invata copilul ce inseamna un secret bun si unul rau
Un alt aspect important. Invata-ti copilul diferenta dintre secretele bune si secretele rele. Un adult care agreseaza sau abuzeaza de un copil intotdeauna va insista ca acel copil sa pastreze „secretul" si de cele mai multe ori il ameninta daca il va dezvalui. Acest lucru e valabil din pacate si cand adultul este un bunic, o bona, un educator mai agresiv. De aceea e important sa inveti copilul cum sa recunoasca acele asa-zise secrete care i se cer sa le pastreze si cand chiar nu e cazul sa le tina, ci sa le discute imediat cu parintii sai.
Un secret bun care este in regula sa fie pastrat produce de regula bucurie si o stare de bine si o emotie pozitiva (o surpriza pentru un cadou de ziua cuiva, un alt tip de surpriza placuta pentru cineva drag). Un secret bun intotdeauna presupune sa tii ascuns adevarul de cineva drag pentru o perioada foarte scurta de timp (rareori mai mult de o luna de zile). Dar un secret rau cu siguranta nu il face pe copil sa se simta bine, din contra, il face sa se simta nesigur, confuz, incurcat, vinovat, mai ales ca i se cere ca nimeni sa nu afle vreodata despre el. Acesta este tipul de secret pe care copilul trebuie sa il spuna unui adult responsabil cat mai curand cu putinta.
Invata-ti copilul sa vorbeasca cu tine despre orice il deranjeaza la altii!
Important! Copilul trebuie sa stie clar ca trebuie si poate sa iti spuna tie sau oricarui alt adult in care are incredere daca cineva vreodata ii cere sa faca ceva care il face sa se simta rau, speriat sau ridicol - sau daca cineva ii atinge chiar si accidental zona genitala. Incurajeaza-l sa vorbiti despre orice purtare a oricui din anturajul sau care il pune pe ganduri, care il face sa se simta inconfortabil. Cel mai important e ca cel mic sa stie ca esti acolo pentru el, sa il asculti indiferent ce iti spune. Niciodata sa nu il pedepsesti daca iti spune ceva anume sau daca a ascuns ceva anume. Pentru el dureaza pana cand intelege ca unele situatii trebuie povestite parintilor.
Daca el intelege ca tu esti deschis catre el si ca orice intrebari are tu i le poti clarifica si ca il vei asculta cu interes si atentie daca iti povesteste ca i s-a intamplat ceva rau (chiar daca intamplarea nu este ceva rau decat in mintea lui), atunci ati parcurs impreuna un drum lung important pentru protejarea copilului de orice ii poate face rau.
Citeste si Sfatul Parintilor!
Foto: fear-not.net
VIDEO! Cum fac barbatii din Banatul Montan rachiul de Paste... VIDEO! Reteta: Rulouri de vita cu ansoa si sos de vin...