Copilul stresat
Pana la un moment dat, exista ideea potrivit careia copiii ocupati sunt deosebit de stresati. Daca merge la scoala, ia ore de pian, de calculator, invata sa inoate si sa danseze atunci, in opinia multora, acel copil este deosebit de stresat si risca se se confrunte cu aparitia unor simptome ale stresului precum depresie, alienare, furie sau anxietate.
Parintii cred ca micutul va fi extenuat daca merge la mai multe cluburi, ca nu va mai putea face fata orelor de scoala, ca nu va doarmi suficient pentru a face fata programului zilei urmatoare. De altfel, in anul 2006, Academia Americana de Pediatrie emisese un avertisment prin care atentiona ca un stil de viata alert poate determina aparitia anxietatii sau a depresiilor printre copii.
Adevar sau mit?
Potrivit unei cercetari recente, adevarul este, de fapt, ca micutii care nu au niciun fel de alta activitate sunt cei stresati. Cercetatorul Sandra Hofferth de la Universitatea Maryland, care a condus studiul, sustine ca parintii sunt, de fapt, cei mai stresati de organizarea timpului copilului si al lor propriu. Ea sustine ca atunci cand a inceput studiul credea acelasi lucru, si anume ca micutii prea ocupati sunt stresati. Dar rezultatele au contrazis-o.
Conform studiului, un numar mic de copii au un program incarcat. Dar acestia nu sunt deloc stresati. Din contra, implicarea lor in activitati organizate are ca efect obtinerea unor rezultate scolare mult mai bune, se dezvolta emotional mai bine decat ceilalti copii. Acesti copii invata sa se integreze foarte bine intr-o colectivitate, fac fata mult mai usor unor situatii inedite. Pentru ei, participarea la mai multe activitati extrascolare este un foarte bun prilej de a-si face noi prieteni, de a-si impartasi propriile experiente si de a afla lucruri noi. In acelasi timp, ei au parte de un mediu familial mult mai relaxat.
Sandra Hoffert sustine ca, din contra, micutii fara activitate sunt mult mai imaturi social si au o parere proasta despre ei insisi.
Ce poti face?
Între cele doua pareri opuse, mama este bine sa gaseasca o cale de mijloc, care sa tina cont de personalitatea copilului. Daca micutul e deosebit de inteligent, foarte curios si plin de energie, atunci poate sa-l inscrie la mai multe activitati extrascolare.
Daca in schimb copilul e mai introvertit, ii place sa citeasca, lasa-l sa afle cat mai multe lucruri din carti. Si in cazul lui este bine sa-l inscrii intr-un club sau sa practice un anumit sport. Asa il ajuti sa fie mai sociabil si sa se integreze mai bine intr-un colectiv. În alegerea pe care o faci tine mereu cont de talentul sau inclinatiile copilului.
Pentru orice copil, cel putin o activitate extrascolara ii este benefica. Aceasta nu ii poate afecta atat de tare programul astfel incat sa nu-si mai faca temele si sa nu mai invete lectiile pentru scoala. Iar orele pe care le petrece intr-un cadru organizat in afara orelor de la scoala, pot fi un respiro pentru parinti.
Foto: Hepta