Cercetatorii spanioli au studiat felul in care se comporta 20 de feluri de legume in fuctie de felul in care sunt preparate.
In cuptorul cu microunde. Majoritatea legumelor pregatite la microunde isi pastreaza antioxidantii, aceasta fiind cea mai eficienta metoda de preparare pentru a beneficia complet de nutrientii pe care le contin. Exceptie face conopida, care, gatita la microunde, pierde mai mult de jumatate din canttatea de antioxidanti.
Prajite in tigaie. Nu este o modalitate foarte sanatoasa de a prepara legumele, dar nu este nici interzisa de catre spcialisti. Dovleceii, de exemplu, raman fara o parte dintre antioxidanti atunci cand sunt prajiti in ulei.
Pe gratar. Sfecla, telina, cepa si fasolea verde sunt printre legumele care se comporta cel mai bine cand sunt coapte pe gratar. Totusi, trebuie sa fii atenta ce gratar aegi deoarece unele contin substante chimice care impiedica lipirea alimentelor, dar care contin toxine ce pot provoca cancer.
In cuptor. Usturoiul si ardeii grasi sunt printre putinele legume care isi pierd o mare parte din proprietatile antioxidante atunci cand sunt coapte. In rest, aceasta este o metoda foarte potrivita de a gati legumele.
Foto: rodale.com
Cinci pasi pentru volumul parului tau... VIDEO! Vezi cum se "lupta" un caine si o maimuta!...