Antena Căutare

Cum se pregătește un fermier pentru venirea iernii: 3 sfaturi esențiale

Dacă ai început de curând o afacere agricolă și încă nu ești foarte obișnuit cu viața de la țară, ar fi timpul să afli că iernile din mediul rural sunt cât se poate de aspre. Dacă ferma ta nu este conectată la rețeaua de gaze sau la cea de apă caldă, sunt șanse mari să întâmpini câteva dificultăți odată cu venirea anotimpului rece.

Dacă ai început de curând o afacere agricolă și încă nu ești foarte obișnuit cu viața de la țară, ar fi timpul să afli că iernile din mediul rural sunt cât se poate de aspre. Dacă ferma ta nu este conectată la rețeaua de gaze sau la cea de apă caldă, sunt șanse mari să întâmpini câteva dificultăți odată cu venirea anotimpului rece.

Iată care sunt cele mai importante pregătiri pe care trebuie să le faci încă de pe acum pentru a nu fi luat prin surprindere de primele înghețuri.

Fă provizii de combustibil solid

Variantele de încălzire pe bază de curent electric pot fi eficiente, însă îți aduc și costuri mari. Chiar și un simplu calorifer electric pe ulei se face simțit la factura electrică, iar tu probabil te afli în stadiul în care vrei să economisești fiecare ban pentru a-ți putea recupera investiția.

Articolul continuă după reclamă

Momentan, cea mai bună soluție pentru tine rămâne încălzirea pe lemn sau cărbune. Verifică de pe acum soba, iar dacă observi că soba îți face probleme, poate că ar trebui să ai în vedere un nou cazan pe combustibil solid. Nu te îngrijora prea mult în privința costurilor de lemne sau cărbune, căci poți întreține arderea chiar și cu crengi, paie sau resturi vegetale de la munca de pe câmp. Cazanele moderne din fontă sau oțel pot distribui eficient căldura în toată casa ta.

Pregătește culturile pentru iarnă

Iarna probabil nu vei avea de a face cu boli, buruieni și dăunători, însă vei avea de a face cu un inamic la fel de puternic: înghețul. Lucrări precum dezmiriștitul, aratul și pregătirea patului germinativ ar trebui să protejeze culturile de câmp de temperaturile extreme, deoarece ajută la păstrarea umidității în sol și la menținerea unei temperaturi constante.

Desigur, aceste metode s-ar putea să fie insuficiente pentru anumite culturi legumicole mai sensibile la frig. Pentru a le asigura o iarnă ușoară, încearcă mulcirea - fie cu substanțe organice, fie cu o folie protectoare.

Pregătește animalele pentru iernat

Evident, animalele nu au parte de vreo sursă suplimentară de căldură în timpul iernii, în afară de adăpostul oferit de grajduri sau de cotețe. De aceea, ele nu au decât resursele propriilor organisme pentru a face față anotimpului rece.

Aprovizionează-te din plin cu fân, atât pentru hrană, cât și pentru a asigura căldură suplimentară în adăpost. Vei avea nevoie și de o cantitate considerabilă din hrana furajeră pe care o folosești de obicei. Verifică în permanență starea de sănătate a animalelor și asigură-le necesarul de apă pe tot parcursul iernii.

Desigur, ai aflat deja că viața de fermier nu este tocmai cea mai ușoară, însă dacă ții cont de aceste trei sfaturi cruciale, vei reuși să începi primăvara fără pierderi și cu forțe proaspete.

Sursă foto: Shutterstock.com

Canapele potrivite pentru spații mici... Atenție! Pericolul URIAȘ care vă pândește în momentul în care spălați rufe la 40 de grade!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x