- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
După o gustare și puțină odihnă, cei mici vor fi încântați să participe la activități de grup de care sunt interesați. Secretul e să încerci cât mai multe astfel de activități, până găsiți împreună ceva care să-i facă plăcere.
Importanța activităților extrașcolare
Puține sisteme de învățământ din lume oferă o dezvoltare optimă pentru copii. Cu atât mai puțin cel românesc. Tocmai de aceea, orice copil, oricât de inteligent și bun la învățătură, are nevoie de activități extrașcolare. Sunt cele care îl pregătesc cel mai bine pentru viață, îi deschid orizonturi noi și îl poate ajuta să-și găsească drumul. Aici copiii învață abilități importante precum lucrul în echipă, cum să rezolve probleme, cum să se comporte în societate, cum arată un stil de viață sănătos și multe alte lucruri de care are nevoie orice adult pentru a funcționa la nivel optim în societate.
Multe școli din afară deja au învățat deja importanta lecție a… lecțiilor după lecții. În SUA, de exemplu, elevii se pot înscrie în formația liceului, la dansuri sau la diferite sporturi. Iar aceste activități extracurriculare sunt oferite gratis de școală. În România, din păcate, va trebui să cauți soluțiile în afara plictisitoarelor ziduri ale școlii. Dacă încă mai întrebi de ce, află că, de multe ori, în timpul acestor activități extrașcolare oamenii își descoperă interese comune, învață să fie mai toleranți și leagă prietenii pe viață.
Cum să alegi o activitate extrașcolară pentru copilul tău
Există multe opțiuni pentru astfel de activități dintre care poți alege. Primul pas este să vorbești cu cel mic și să afli care sunt pasiunile lui. Copiii cu multă energie optează în general pentru cursuri de dans sau sporturi, în timp ce un copil cu o fire mai calmă ar putea prefera să învețe o limbă străină sau să meargă la un club de lectură.
După ce v-ați hotărât asupra unei activități, fă puțin research și vezi care sunt opțiunile: cine oferă astfel de cursuri în zona în care locuiești. Apoi mergi împreună cu copilul tău la un curs. Este important ca cel mic să se simtă confortabil în mediul respectiv și să-l considere unul stimulant.
Uite și câteva lucruri la care ar trebui să fii atent:
- Dacă locul unde se țin cursurile este unul curat și suficient de mare pentru toți copiii;
- Este dotat suficient de bine spațiul? În funcție de curs, au acces toți copiii la toate instrumentele de care vor avea nevoie?;
- Este spațiul ventilat? Este o altă întrebare importantă;
- Cei care țin cursurile sunt prietenoși și implicați? Sunt suficient de bine pregătiți?;
- Sunt cei mici fericiți să fie acolo? Par să și învețe ceva, în timp ce se distrează?.
Educația este importantă, însă nu opta pentru un loc unde nu se pune deloc accentul și pe distracție. Copiii asimilează mai ușor în joacă. Așa că activitățile extrașcolare ar trebui să le consume energia, însă într-un mod educațional, benefic pentru dezvoltarea lor. Nu trimite copilul într-un loc unde creativitatea îi este distrusă și nu cultivată.
5 dintre activitățile extrașcolare distractive și foarte benefice pentru dezvoltarea unui copil
Iată care sunt numai cinci dintre activitățile extrașcolare benefice pentru copilul tău și ce poate învăța acesta dacă participă la astfel de cursuri:
1. Un curs de engleză
Argumentul aici este unul foarte simplu și evident. Copiii asimilează limbi noi mai ușor. Pe măsură ce va crește va deveni mai dificil pentru el să învețe perfect o limbă străină. Iar engleza este una de care va avea nevoie cu siguranță mai târziu în viață. A devenit limbă universală aproape, iar angajatorii se așteaptă din start să o cunoaștem. Însă cele două ore săptămânale de la școală nu sunt suficiente dacă vrei să-i oferi un avantaj în viață. În plus, la un curs de engleză cu profesori dedicați, copilul va fi expus și unei noi culturi și unui nou sistem de gândire. Asta nu poate fi decât benefic! Uite aici o idee bună de curs pentru copiii de școală generală.
2. Un club de teatru
Pentru copiii energici care iubesc filmele, un club de teatru este locul potrivit unde să-și consume energia creativă. Cine știe, poate ai un mic Charlie Chaplin în casă și nici măcar nu știai! Cursurile de teatru îi ajută pe cei mici să-și dezvolte abilitățile fizice și de socializare. În plus, scapă de timiditate și învață arta vorbitului în public. Teatrul ajută și la dezvoltarea memoriei și a abilităților de a improviza - deci de a găsi soluții inedite pentru diferite probleme. Copiii care urmează astfel de cursuri devin mai sociabili și au mai multă încredere în sine.
3. Un club de lectură
Dragostea pentru lectură trebuie dezvoltată din copilărie. Într-o Românie unde analfabetismul funcțional e literă de lege, de ce nu i-ai oferi copilului tău un avantaj în viață, apropiindu-l de lectură. Își va dezvolta vocabularul în primul rând, apoi va învăța să iubească cititul pur și simplu, fără să mai participe la o activitate de grup. Astfel vei forma un mic autodidact, gata să învețe singur ce sistemul românesc de învățământ nu-i poate oferi. În plus, discuțiile de la clubul de lectură îi dezvoltă abilitățile de a gândi și de a-și susține un punct de vedere cu argumente.
4. Cursuri de dans
Sunt atât de multe stiluri de dans din care puteți alege, încât va fi aproape imposibil să nu găsiți ceva care să-i placă celui mic. De la stiluri clasice, la street dance sau hip hop, lasă-l pe cel mic să aleagă și când se va întoarce acasă vei avea un îngeraș cu toată energia consumată, gata să doarmă la ora 9, fără să mai protesteze. În plus, este o activitate care, din nou, îi deschide copilului ochii spre o altă cultură și îl ajuta să se dezvolte fizic și mintal. Dansul, mai înainte de toate, înseamnă disciplină și rezistență.
5. Practicarea unui sport
Fotbal, baschet, handbal, înot, tenis… posibilitățile sunt nelimitate și deloc exploatate de școala românească. La un sport de echipă copilul își va dezvolta spiritul de colaborare, de a lucra împreună cu alții pentru un scop comun. Însă toate sporturile, nu doar cele de echipă, au beneficii pentru copii. Nu degeaba spuneau romanii: „Mens sana in corpore sano” (n.r. „O minte sănătoasă în corp sănătos”). Importanța unui stil de viață echilibrat, care ne menține sănătoși și tineri și la nivel fizic, și la nivel psihic, este învățată în copilărie!
Tu la ce cursuri extrașcolare ți-ai înscris copilul?
Transformă casa de la țară într-o locuință confortabilă...