Cu toate ca multe ingrediente se gaseau greu, gospodinele din trecut se intreceau in a prepara cele mai delicioase retete.
Ce e drept, erau preparate, in majoritatea cazurilor, doar de Craciun sau Pasti. Insa delicioasele prajituri isi meritau cu desavarsire asteptarea...
Odata, cand aveam cam sase ani, am venit in casa, de la joaca si am fost intampinata de cel mai magic miros - biscuiti de casa si cozonac. M-a vrajit atat de tare, incat mi-am umplut poala cu biscuitii facuti de mama si am impartit "tovarasilor" de joaca. In aceeasi zi am mai profitat odata de neatentia mamei si am plecat rapid afara cu un cozonac mare si fierbinte in brate. Pentru o perioada, lumea ma stia ca "fata cu mama care face prajituri magice".
De curand am avut ocazia sa gust una din cele mai savuroase prajituri din viata mea: Prajitura televizor. Da, este cu siguranta gustul dulce si fericit al copilariei, glazura care se lipeste de buricele degetelor si pofta cu care nu lasi nimic in farfurie.
Un alt deliciu pe care il asteptam cu nerabdare era "Ciocolata de casa". O reteta simpla, pe care nu o mancam decat de Craciun si care uneori esua din lipsa de lapte praf - era scump si se gasea greu. Tocmai din cauza aceasta o rog pe mama sa imi faca ciocolata de casa moale, incat sa mi se lipeasca de degete...
Crema de zahar ars este cu siguranta preparatul delicios de dulce, pe care il stim cu totii. Mai bun rece, decat cald, mai bun cu glazura de cacao, decat simplu. O reteta maleabila, din care se putea face si prajitura cu fructe, si tort si... tot ce tinea de imaginatia bucataresei.
Si mai sunt multe, la fel de gustoase si speciale: salam de biscuiti, prajitura cu gem si nuca, chec, cornulete cu dulceata, serbet, bezele.
Retete speciale, pline de dragoste si nostalgie. Prajiturile copilariei...
Prajitura televizor (dupa indicatiile mamei)
Foi (doua):
200 g unt
7 linguri zahar
7 ulei
3 linguri cacao
1 lingurita rasa amoniac
7 lapte
faina cat cuprinde
Se freaca zaharul cu laptele, amoniacul si uleiul, pana se nu se mai aude niciun zgomot(de zahar). Se adauga cacao si se amesteca pana se omogenizeaza. Se toarna faina, pana se obitne o coca moale, pe care sa o poti desprinde de vas.
Din compozitia obtinuta se imparte coca in doua. Se pune faina pe masa, si se intinde o parte din coca, ce trebuie mulata dupa modelul tavii.
Foaia, ca sa nu se rupa cand o intindeti pe fundul tavii, se presara faina deasupra si se ruleaza pe sucitor (facalet). Se ia cu grija si se aseaza pe tava, deruland.
Blat:
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
Se separa galbenusul de albus. Se mixeaza albusul, pana se face spuma si se adauga zaharul, se amesteca in continuare, pana se obtine o crema consistenta, ca o bezea. Se adauga si galbenusul si se mai amesteca 5-10 minute.
La final se pune si faina si se mixeaza usor, la viteza mica. Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava de aragaz, unsa cu ulei si tapetata cu faina. Si se pun in cuptorul incalzit in prealabil.
Crema:
200 g unt
1 l lapte
2 cani zahar
9 linguri gris
esenta de rom
Grisul, laptele rece si zaharul se pun intr-o craticioara. Se amesteca incontinuu cu un tel, pana se desface grisul. Dupa aceea se pune pe foc si se mesteca incontinuu cu telul, pana se ingroasa, rezultatul fiind o crema.
Se da de pe foc, se pun untul si esenta de rom si se lasa la racit. Dupa ce se raceste, se mixeaza pana se obtine o crema spumoasa.
Ansamblare:
Pe prima foaie neagra se pune jumatate din compozitia de crema, dupa aceea se pune foaia alba, peste care se toarna restul de crema si in final se pune si cea de-a doua foaie neagra. Deasupra, la alegere, se adauga glazura de cacao sau ciocolata amaruie, topita.
Se lasa la inmuiat, intr-un loc racoros, circa 4 ore.
Pofta buna!
Foto: jraesshabbycottage.blogspot.com