"Dulce de Leche" - desert, un amestec de lapte fierbinte, zahar si vanilie; cocktail de creveti cu avocado sau peste (ton, dorada), langustine, creveti si scoici. Argentinienii prefera carnea rosie, dar consuma cu placere si pestele sau fructele de mare. Pestii dorado sau surubí, din apele argentiniene - preparati si ei la gratar, cu multe mirodenii -, sunt deliciosi.
In Argentina, carnea se macereaza in general inainte de a fi impachetata si refrigerata, de aceea e mult mai moale. Asado - de exemplu, necesita multa atentie si mult timp pentru preparare. Inainte de prepararea gratarului, carnea se lasa pentru cateva ore in chimichurri - o marinata pe baza de usturoi, frunze de patrunjel, oregano, frunze de dafin, sare, ulei, un pic de otet sau lamaie. Aceeasi marinata se poate turna periodic peste carne, in timp ce aceasta se frige pe gratar.
Argentinienii sunt si renumiti fabricanti de branzeturi. Cele mai cunoscute sortimente sunt: branza „Sardo", din lapte de vaca; branza „Capilla", din lapte de oaie; branza de capra „Provolette", care se serveste cu piper dulce, oregano si ulei de masline; „Magnasco Edam", un sortiment de branza sub forma de bilute, care se serveste alaturi de orez, legume sau paste. Retetele traditionale recomanda folosirea multor condimente, mancarurile avand aroma de mirodenii si de ulei de masline.
Argentinienii au deserturi minunate - traditia prajiturilor fiind adusa aici de spanioli. Cea mai faimoasa, „Dulce de Leche", este asemanatoare caramelului; alfajores - foitaj alternat cu dulce de leche si acoperit cu ciocolata; flan - budinca acoperita cu dulce de leche; queso con dulce - o felie groasa de branza cu o bucata de jeleu de gutui sau jeleu de patate. De remarcat este si mierea de eucalipt, de culoarea chihlimbarului, care se prepara in regiunile centrale ale Argentinei, si are un gust dulce mentolat.
Bautura traditionala este ceaiul yerba mate. Servirea lui se face dupa un ritual anume: frunzele plantei se pun una peste alta intr-un vas rotund, apoi se toarna apa fiarta. Mate se bea cu „bombilla", un pai ce are la un capat un filtru cu forma de lingura.
Foto: www.northcoastvapors.com/ ifood.tv
Citeste si Revista Felicia!