Antena Căutare

Hamburgerul in vitro, hrana viitorului

Primul test despre produsul viitorului ce va hrani populatia planetei, din ce in ce mai numeroasa, ar putea fi facut in cel mult un an, afirma cercetatorii olandezi care lucreaza de zor in eprubeta la inmultirea celulelor stem ale bovinelor si transformarea lor in celebra chiftea hipercalorica, criticata mai ales din cauza obezitatii de care este acuzata ca o provoaca. Dar olandezii nu se lasa intimidati de asemenea critici si sunt convinsi ca vor face o inventie buna si de succes, la fel cum este si hamburgerul "traditional”, argumentand ca populatia globului "va exploda” in curand si nu vom mai putea creste suficiente animale pentru a hrani toate gurile. In plus, daca experimentul lor va reusi, acesta va deschide calea inmultirii carnii si a altor animale de carne, ca oaia, porcul sau pasarile.



1.
Articolul continuă după reclamă

2. Se extrag 10.000 de celule stem din esantion;

3. In conditii de laborator, aceste celule de divid si rezulta astfel milioane de celule, care cresc intr-un recipient special (ca o farfurie mica);

4. Celulele musculare "tinere" care se formeaza sunt crescute "sub tensiune", pe un dispozitiv gen "shela", care le intinde ca sa se formeze astfel fibrele musculare;

5. Dupa ce au crescut, fibrele musculare astfel rezultate sunt tocate si transformate in ... hamburgeri.

Cercetatorii olandezi "recidiveaza" acum cu carnea de vita. In 2009, specialistii de la aceeasi universitate, au produs, prin aceeasi metoda, carne de porc.

In cazul acestui produs, ei au recunoscut ca i-a lipsit savoarea "originalului", iar culoarea carnii "in vitro" batea mai degraba spre gri si avea textura calamarului. Nici americanii nu s-au lasat mai prejos si au produs intr-un laborator din new York fileuri de peste, folosind celule stem prelevate din tesut muscular de caras. Cercetatorii promit ca vor perfectiona si gustul carnii "de cultura", astfel incat acesta sa semene cat mai fidel cu cel al carnii naturale.

Citeste tot articolul in Jurnalul

FOTO: howiteasy.com

Hamburgerul in vitro, hrana viitorului... Bike Tricks: Cum sa executi un 360...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip Sambata, 15.06.2024, 16:00
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x