- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
La prima vederenu pare cine stie ce mare diferenta pentru un neavizat: doar doua luni. Insa o echipa de cercetatori de la prestigioasa Universitate Harvard, in colaborare cu medicii de la Spitalul de copii din Boston, a descoperit ca exista o legatura directa intre introducerea hranei diversificate incepand cu patru luni si aparitia obezitatii inainte de a implini trei ani.
De altfel, cei mai predispusi in dezvoltarea acestei boli sunt bebeblusii care, fie nu au fost alaptati deloc, fie au primit hrana solida mult mai devreme decat o recomanda specialistii.
Nu mai putin de 847 de copii au fost urmariti de catre cercetatori, dintre care numai doua treimi fusesera alaptati. Studiul publicat in revista Pediatrics a relevat faptul ca 75 dintre copiii implicati in studiu - 9% - au devenit obezi inainte de a implini trei ani. Odata gasite aceste rezultate, oamenii de stiinta au dorit sa duca analiza mai departe si sa descopere adevaratul factor care declanseaza obezitatea. Se pare ca bebelusii incep sa manance mai mult din momentul in care hrana solida este indrodusa in meniul lor, spre deosebire de perioada in care erau alimentati exclusiv cu lapte. Tocmai de aceea medicii specialisti considera primele luni de viata critice in ceea ce priveste dezvoltarea excesului de greutate.
Un alt studiu, desi realizat de catre un alt grup de cercetatori (Universitatea Carolina de Nord), intareste observatiile celor de la Harvard. In acest caz, copiilor pusi sub observatie li s-a oferit hrana solida dupa ce au implinit trei luni. Pediatrii au observat ca absolut toti bebelusii depaseau greutatea unui copil de aceeasi varsta. Nu este de mirare, avand in vedere ca acestia primeau cu cel putin 100 de calorii mai mult decat cei care erau hraniti exclusiv cu lapte matern.
Dr. David McCormick, pediatru la Universitatea din Texas, sustine cele doua studii. El este de parere ca parintii sunt obsedati de ideea ca micutii lor nu se satura din lapte si atunci incep sa introduca in meniul bebelusilor cereale fara sa se gandeasca la surplusul de calorii pe care acestea il vor degaja. „Ei isi inchipuie ca astfel copiii vor creste mai mari si mai sanatosi. Si cand mananci cate putin in plus in fiecare zi, e de la sine inteles ca ajungi supraponderal. Iar daca ajungi la supraponderabilitate sau chiar obezitate cand abia ai implinit trei ani este este mai mult ca sigur ca asa vei ramane toata viata", a declarat McCormick pentru Reuters Health.
Citeste si Sfatul Parintilor
FOTO: clextral.com