- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
De ce apare?
Acneea este o boala a pielii, o dermatoza, care ii afecteaza pe copiii aflati la varsta pubertatii. Apare dupa varsta de 12 ani si in general dispare dupa 20 de ani. Asta nu inseamna ca de 12 la 20 de ani adolescentul are tot timpul cosuri. Ea poate fi tratata si poate sa reapara sau nu in functie de mai multi factori (poluare, alimentatie, specificul tenului fiecarui tanar). Conform unor studii de specialitate, aproximativ 80 la suta din tineri sunt afectati de acneea juvenila.
Mituri despre acneea juvenila
Sunt o multine de idei gresite referitoare la acneea juvenila. In obsesia lor de a scapa cat mai repede de cosuri, tinerii cred tot ce li se spune si incearca tot felul de "retete miraculoase".
Idei preconcepute:
- Consumul de prajeli, mancaruri grase sau ciocolata - din fericire, nu exista nici o legatura intre consumul acestora si acnee. Mai multe studii stiintifice care au cercetat aceasta chestiune nu au reusit sa gaseasca existenta vreunei legaturi. Ar fi, de altfel, o adevarata pedeapsa pentru unii tineri sa nu mai manance ciocolata sau o friptura cu cartofi prajiti. Mama insa ar putea sa se foloseasca de acest mit pentru a-si face copilul sa manance mai sanatos: sa renunte la mancarea de tip fast-food, la pizza si la dulciuri in favoarea fructelor si a legumelor proaspete.
- Cu cat iti speli mai mult fata cu atat mai putine cosuri vei avea - igiena fetei nu are nicio legatura cu acneea. Iar ideea preconceputa poate sa te "ajute" sa iti strici fata si mai mult. De ce? Pentru ca daca iti cureti tenul prea des acesta se poate usca si se irita mult mai usor, inrautatind starea acneei. Fata trebuie curatata numai de doua ori pe zi, dimineata si seara, pentru inlaturarea murdariei, a celulelor moarte si a excesului de grasime. Dar nu mai mult. Tinerele si tinerii trebuie sa evite sa foloseasca lotiuni care contin alcool (usuca tenul), ci un lapte demachiant delicat pentru pielea lor sensibila.
- Bronzul iti "usuca" cosurile - daca te bronzezi este adevarat ca acneea nu mai este atat de vizibila, dar ea este tot acolo. Bronzul nu te ajuta sa te vindeci de cosuri. Din contra, daca stai prea mult la soare risti ca pielea ta sa fie iritata si uscata. Ba mai mult, expunerea prelungita la soare poate fi cauza aparitiei cancerului de piele. Asa ca fereste-te! Nici expunerea la aparatele pentru bronzat din centrele cosmetice nu este o alternativa. Rezultatatele sunt mult mai daunatoare tenului tanar decat bronzatul la soare. Acestea nu sunt recomandate tinerelor nici macar ocazional.
- Daca iti scoti cosurile scapi mai repede de ele - atunci cand iti scoti cosurile nu faci decat sa impingi bacteria care o provoaca mai adanc in piele, iar efectul este inrosirea si inflamarea tenului. In functie de ten, efectul poate fi si mai dramatic, rezultatul fiind aparitia unor cicatrici de culoare rosie sau maronie ce pot dura mai multe luni. In cazul in care te incapatanezi sa iti maltratezi tenul, poti sa te alegi cu acele mici scobituri pe fata de care nu vei mai scapa toata viata.
- Fetele nu se pot machia iar baietii nu se pot barbieri atunci cand au acnee - este adevarat ca tinerii care sufera de acnee nu pot folosi orice fel de produs cosmetic sau de barbierit. Este bine sa evite sapunul si produsele care contin alcool, deoarece acestea irita foarte tare pielea. Dar, in ultimul timp, au aparut pe piata tot felul de cosmetice care ajuta chiar la combaterea acneei, mai ales daca este vorba despre o forma usoara. Cauta-le, de exemplu, pe cele care contin acid salicilic. Nu cadea nici in capcana cosmeticelor pe care scrie ca sunt in totalitate "organice" sau "naturale" si care ii fac mamei un ten catifelat. Acestea, in marea majoritate a cazurilor, nu au proprietatile necesare pentru a combate acneea. Baietii care se barbieresc este bine sa foloseasca un aparat electric, daca nu sa schimbe lama dupa fiecare utilizare. Trebuie sa se barbiereasca cu grija evitand cosurile, pentru ca acestea sa nu se inlameze sau sa se infecteze.
Citeste si Revista Felicia
Sursa foto: hepta.ro
Doua retete pentru detoxificarea organismului... Poti sa te bronzezi si fara soare...