Antena Căutare

In cuplu - cat e bine sa cedezi

Se spune ca pentru a avea o relatie buna, de orice tip ar fi ea, secretul tine de compromis. Trebuie sa stii cand sa lasi de la tine, cand sa fii tu acela mai intelegator, mai rabdator, sa stii ca uneori este mai bine sa taci sau sa renunti la ceva de dragul unei vieti comune. Dar unde stabilesti limita?

De multe ori te ghidezi poate dupa instinct. Simti ca dai prea mult si primesti putin in schimb, ceva se rupe si spui stop. Alteori te intorci catre cei din jur in cautare de raspunsuri, in carti sau emisiuni despre cuplu. Analizezi cum reactioneaza altii in astfel de situatii si te decizi daca sa le urmezi sau nu exemplul.

Sa taci sau sa nu taci

In orice relatie apar la un moment dat discutii in contradictoriu sau se intampla ca ceva din comportamentul celuilalt sa fie deranjant. Iar daca la inceput, cand nu se formase inca ceva solid, inca te temeai sa nu il alungi pe cel iubit cu vreun cuvant, dupa ce devii mai sigur pe relatie, foarte probabil esti si mai putin dispus sa fii diplomat si sa te abtii sa spui anumite lucruri, mai ales daca te simti nedreptatit.

Insa retine ca o data ce ai spus ceva, nu mai poti lua inapoi. Oricat ne-ar placea sa credem ca lucrurile se pot indrepta, sunt cuvinte care pur si simplu ranesc prea mult si care chiar daca au fost spuse intr-un moment de tensiune si nu reprezinta ceea ce simtim cu adevarat, ar putea distruge ceva construit in timp.

De aceea pastreaza-ti calmul cand te certi si retine ca este mai usor sa previi, decat sa repari.

Sunt totusi situatii in care a face compromisul de a tacea te face sa iti pierzi respectul fata de tine. Este o diferenta intre a aplana un conflict si a-l lasa pe celalalt sa te calce in picioare, sa spuna vrute si nevrute doar pentru ca este nervos. Cu cat permiti cuiva sa ti se adreseze intr-un mod mai dur sau chiar jignitor, cu atat situatia se va agrava. Desi isi va cere scuze ulterior si iti va promite ca nu se va repeta, trebuie sa fii atent ca lucrurile sa nu avanseze si sa iti dai seama ca ai scapat situatia de sub control.

Respectul il castigi nu doar fiind tu mai intelept si bun, dar si avand puterea de a spune stop cand este prea mult si de a nu ceda atunci cand te simti lezat. Compromisul trebuie sa fie ceva mic, peste care sa poti trece fara regrete, nu o decizie care sa te raneasca sau umileasca.

Sa faci cum vrei tu sau cum vrea partenerul

De multe ori intr-o relatie, unul dintre parteneri este cel care are mai multa initiativa. Fie ca este mai descurcaret, mai organizat sau se pricepe mai bine la anumite lucruri. Cu toate acestea, este bine ca acest joc de putere sa nu acapareze toate aspectele relatiei.

Persoanele care vor sa hotarasca absolut tot au un simt foarte dezvoltat al detinetii controlului. Vor sa simta ca sunt stapane pe situatie si ca nimic neprevazut nu poate sa apara. In contextul in care este vorba despre lucruri marunte, cum ar fi alegerea unui traseu pentru o vacanta, poate fi chiar placut ca cel care este un mai bun organizator si face astfel de lucruri cu placere, sa se ocupe de tot. Dar numai daca celalalt este impacat cu acest gest.

La un moment dat, partenerul dominat ar putea acumula frustrari, daca va simti ca parerea sa nu este luata in calcul. Iar daca acest lucru poate duce la conflicte, in cazul unei decizii majore, cum ar fi alegerea orasului in care vor locui impreuna - situatie in care el sau ea ar trebui sa il urmeze pe celalalt - sau hotararea de a face sau nu un copil si cand, se poate ajunge la compromisuri foarte mari.

Astfel de situatii sunt delicate, pentru ca daca unul dintre parteneri trebuie sa renunte la prieteni, familie, loc de munca sau alte lucruri importante pentru a-l urma pe celalalt, trebuie sa fie foarte sigur ca ia aceasta decizie cu inima deschisa, ca este sigur pe ceea ce face si ca nu ii va reprosa celuilalt acest lucru daca lucrurile nu vor evolua bine.

De multe ori, cand cineva cedeaza intr-o chestiune foarte importanta, se astepta, mai mult sau mai putin constient, sa fie rasplatit, sau sa simta recunostinta celuilalt. Ori nu se intampla mereu asa si nici nu ar trebui. O hotarare de acest fel trebuie luata pentru ca asa simte cineva ca ii va fi bine, ca daca renunta la ceva, nu pierde nimic deoarece pentru sine face acest lucru, pentru dorinta sa de a fi fericit.

Foarte multi oameni confunda altruismul si sacrificiul cu altceva, refuzand sa vada ca ele nu exista pe deplin. Daca o persoana alege sa ii faca pe plac alteia, este pentru a se multumi pe sine. Cand oamenii iubesc, vor sa isi vada partenerul fericit, pentru ca aceasta fericire se rasfrange asupra lor si ii implineste.

De aceea, daca cineva are vreo indoiala in privinta unei renuntari sau a motivelor pentru care o face, poate ar trebui sa nu cedeze. Cel mai probabil ii va reprosa celuilalt mai tarziu, daca lucrurile nu decurg cum ar fi trebuit, o vina pe care nici nu o are.

Iar a realiza ca te-ai pacalit pe tine insuti este de fapt rezultatul unui compromis pe care nu trebuia sa il faci.

foto: aolcdn.com

Paseste intr-o locuinta cu pereti 3D... Cum iti potolesti apetitul prin 3 idei simple...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x