Antena Căutare

Inabusirea - modalitatea prin care se fragezesc alimentele

Inabusirea este un proces termic de gatit din care poti obtine preparate delicioase - gatitul incet la foc mic fragezeste si cele mai dure bucati de carne.



Ponturi:

Daca preferi tocanele cu sos mai gros, fa un amestec din 2 linguri de ulei de masline si 4 de faina (incingi tigaia, adaugi uleiul apoi faina si amesteci pana se omogenizeaza - ai grija sa nu le arzi; au gust amar) pe care sa il fierbi apoi cu tocana cel putin 20 de minute amestecand din cand in cand. Poti folosi unt in loc de ulei, este mult mai gustos.

Cartofii sunt printre cele mai folosite legume in tocanite. Secretul este sa ii adaugi dupa ce tocana a fiert ceva timp la foc mic. Altfel ii vei fierbe prea mult si se vor dezintegra. Cartofii taiati in sferturi sau cuburi mari vor fi adaugti cu maxim 40 de minute inainte ca tocana sa fie gata.

Tocanitele de pui si de porc sunt gata intr-o ora, cele de miel si vitel dureaza cam 90 de minute, iar cele de vita ajung sa fie fierte chiar si 3 ore. Iti dai seama ca sunt gata dupa ce gusti o bucatica de carne. Acesta trebuie sa fie frageda si gustoasa, fara sa fie terciuta.

Legumele se inabusesc cel mai repede, cam in 20-30 de minute. Ele trebuie verificate constant pentru ca este mult mai usor sa fierbi prea mult legumele decat carnea. Pana la urma vrei o tocana, nu piure.

Alege bucati de carne mari si dure deoarece acestora le prieste inabusirea. Exact obtii efectul de fragezire. Pe cand, bucatile mai mici, fine care sunt deja fragede se pot intari dupa procesul de inabusire. Cauta in magazine asa-numita carne de gatit (de la vita: greaban, gat, pulpa, spata, mijloc de piept, rasol cu os, capul de piept cu os, rasol din fata; de la porc: spata, capul de piept, sfarcul de piept, pieptul cu os).

Pasi:

1. Pregateste-ti ingredientele mai intai. Taie-le grosier si pe toate cam la aceeasi dimensiune, pentru ca asa se vor gati simultan si uniform. Totusi bucatile nu trebuie sa fie foarte mari. Atat carnea, cat si legumele trebuie sa fie suficient de mici (cat o imbucatura), pentru ca aromele sa se combine.

2. Incinge o cratita mare si toarna apoi putin ulei, suficient pentru a evita lipirea carnii.

3. Arunca si niste ceapa tocata marunt, soteaz-o putin si adauga carnea. Rumeneste-le bine, fara sa le arzi.

4. Acum e momentul sa adaugi legumele mai dure: morcovi si tije de telina. Soteaza-le si pe ele putin, apoi stinge cu putina supa (vezi cum se prepara „Adevarata baza pentru mancare") si adauga amestecul de faina.

5. Pentru fiecare lingura de faina se toarna 500 ml de supa. Amesteca bine la inceput pentru ca, pun pariu, nu iti doresti cocoloase in sos.

6. Condimenteaza cu frunze de dafin (maxim 3) sau cimbru. Sarea si piperul se adauga mai la sfarsit (mai ales in cazul carnii de vita pentru ca sarea o intareste).

7. Acopera totul cu lichid - acesta poate fi apa, supa, vin sau o combinatie intre acestea. Supa facuta in casa este cea mai buna, iar ca vin este bine sa alegi unul sec sau demisec (rosu pentru carne rosie, alb pentru carne alba). Niciodata nu folosi vin dulce.

8. Cand tocana este gata, gusta, adauga sare si piper proaspat dupa gust. Apoi mai poti presara niste verdeturi proaspete. Patrunjelul este foarte popular.

Citeste si alte articole interesante numai pe Good Food!

15 pasi pentru o piele superba in 15 zile!... 10 secrete ale unei mamici grozave...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x