Teama de a invata sa inoti
Teama de apa poate fi foarte usor invinsa daca stim foarte exact de ce ne este frica. Spre exemplu, daca spaima este exclusiv legata de faptul ca ne vom ineca, lucrurile au o rezolvare destul de simpla. Va trebui sa invatam sa plutim in apa mica pana la nivelul bustului alaturi de o persoana in care avem totala incredere.
Este recomandat sa incercam o piscina cu apa de mare care, fiind mai sarata, ne tine foarte usor la suprafata. Pentru a impiedica disconfortul, poarta la primele incercari de a invata sa inoti casti si ochelari de apa. Trebuie sa fii total relaxat, odihnit si cu o dispozitie psihica buna. Prima etapa consta in a-ti lasa liber corpul pe spate cu mainile intinse lateral pana ce simti ca apa te tine.
Nu sta incordat si nu te agita pentru ca apa te ridica la suprafata, chiar daca plamanii nu sunt plini cu aer in intregime. Este de preferat totusi sa prelungiti inspiratia aerului cat mai mult. Gandeste-te permanent la faptul ca in apa mica nimeni nu se ineaca. Daca ai reusit sa plutesti pe spate se poate spune ca ai invins cea mai mare parte a fricii de apa.
Intr-o a doua etapa a invatarii inotului, este absolut obligatoriu sa nu ne mai temem de apa ce ne patrunde in ochi, nas si urechi. Cea mai buna metoda pentru a scapa de aceasta problema este sa facem un dus in care sa ne udam bine capul apoi sa intram repede in piscina sau in mare. O metoda si mai radicala este cea de a ne scufunda cu capul in apa constienti ca dorim sa ne obisnuim cu apa in urechi si in ochi.
Daca intrarea apei pe nas ne creeaza probleme mari, trebuie sa ne obisnuim cu aceasta treptat. Pune o ligura de sare intr-un litru de apa calduta si agita bine amestecul apoi trage usor apa sarata pe fiecare nara pe rand.
Chiar daca pare nostim, prin aceste exercitii vei reusi in mod sigur sa nu te mai temi atunci cand iti intra accidental apa in nas. In plus, odata depasit acest disconfort, scade starea de alerta generala a creierului, ceea ce-ti permite sa te bucuri de apa si sa inveti sa inotati mai repede.
Multimea de oameni sau de intinderea larga a marii
Cei care au astfel de probleme au o anumita forma de agorafobie, care nu reprezinta de obicei o problema grava de sanatate, ci devin doar mai agitati atunci cand se afla in spatii largi ori in aglomeratie.
Pentru a scapa de acest disconfort se recomanda o dieta mai bogata in fructe proaspete, mai putine bauturi cofeinizate, somn de noapte de minimum 9 ore neintrerupt, ochelari de soare mai inchisi la culoare, evitarea stresului, multa miscare in aer liber si, nu in ultimul rand, expunere ponderata de maximum doua ore pe zi la soarele de dupa ora 18.00.
Pentru invingerea acestui disconfort la plaja, este de preferat sa stam la cel putin un metru departare de ceilalti turisti si intr-un loc mai protejat asa cum sunt micile golfulete. Umbrela de soare ne ofera un plus de confort, chiar daca soarele este acoperit cu nori. La terasele de vara sau la dicoteci ori cluburi trebuie sa ne alegem un loc langa un perete sau usa si sa ne asezam cu spatele catre zona in care nu sunt mese.
Teama de insolatie
Unii oameni, chiar daca sunt bine protejati de soare, se tem totusi de arsuri, de caldura si mai ales de insolatii. Cea mai buna solutie in acest caz este sa avem grija ca sistemul nostru nervos sa nu fie suprasolicitat, stresat sau intoxicat cu nicotina, alcool sau alte substante. Daca invatam sa ne pastram relaxati si ne hidratam bine, ocolind in acelasi timp situatiile conflictuale, atat teama de insolatie sau canicula, ca de altfel si alte temeri, pot fi usor invinse.
foto: dailymail.co.uk, venueswest.wa.gov.au