- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Dincolo de actul de a manca impreuna, sunt importante emotiile, trairile, starea de multumire, relaxarea, energia pozitiva pe care le resimtim cand petrecem Pastele in familie. In opinia psihologului Stefania D. Nita, reunirea copiilor, parintilor, bunicilor in jurul mesei de Paste este si un obicei prin care se pastreaza si se transmit traditiile, originile, cultura familiei.
Petrecerea Sarbatorilor Pascale in familie este, de asemenea, un prilej de a le vorbi copiilor despre semnificatia Invierii Domnului, de a-i invata ca mai presus de bomboanele de la Iepuras, cozonac si oua rosii se afla aceasta semnificatie. Pentru a nu-i dezamagi, este bine sa le oferim un cadou din partea Iepurasului (creatie a societatii moderne), dar trebuie sa le amintim adevarata insemnatate a Pastelui.
Masa in familie inseamna un permanent schimb de opinii. Este unul dintre momentele in care membrii familiei comunica foarte mult. Iar de obicei in astfel de situatii apar si discutii in contradictoriu. Dar la o masa speciala, asa cum este cea de Paste, este bine sa facem o conventie cu cei dragi, astfel incat sa nu deschidem discutii despre subiecte sensibile si sa nu cautam motiv de cearta, ne sfatuieste Stefania D. Nita.
Este bine sa evitam a le ordona copiilor sa manance tot din farfurie sau a-i face reprosuri unuia dintre membrii familiei. Psihologul ne recomanda sa incercam pe cat posibil sa dedicam cateva minute fiecarei persoane din familie, sa ne jucam cu cei mici, sa ii ascultam pe cei mari, sa facem din masa de Paste un moment placut pe care dorim sa-l repetam ori de cate ori avem ocazia.
sursa: jurnalul.ro
foto: coborns.com