Antena Căutare

Modalitati prin care sa linistiti un copil violent

Nu intra in panica. Agresivitatea este un comportament normal pentru copiii cu varste intre 1 si 3 ani, ne spune Ozana Ilie, psiholog la Spitalul "Marie Curie" din Capitala.



"A tipa la copil, a-l ameninta ca nu-l mai iubesti sunt atitudini care pot genera efecte negative asupra copilului"
Articolul continuă după reclamă

De ce sunt copiii violenti

Exista doua forme de agresivitate. Directa: copilul trage un pisoi de coada, loveste cu piciorul un catelus, isi zgarie si musca parintii sau camarazii de joaca, sparge jucariile sau le arunca prin casa, rupe paginile cartilor de povesti, ridica mana asupra parintelui...

Agresivitatea indirecta poate lua forma unor exigente permanente care ajung sa-l "sufoce pe adult". De exemplu, copilul tipa ori de cate ori parintele incearca sa-i vorbeasca. "Poate este prea mult spus ca un copil pana in 3 ani este agresiv. Mai degraba, este o furie declansata de anumiti stimuli. Ideea este sa nu reprimam aceasta furie, ci sa o controlam, oferindu-i in acelasi timp alternative la gesturile agresive", spune psihologul Ozana Ilie. Exista cinci motive principale pentru care cei mici devin agresivi.

SFATUL PSIHOLOGULUI: Ozana Ilie, Spitalul de Copii "Marie Curie", Bucuresti

Copiii care se comporta agresiv sunt, in general, respinsi de cei de aceeasi varsta cu ei si se integreaza cu dificultate in colectivitate. In timp, acest comportament face dificila rezolvarea unor situatii. Iata de ce parintii trebuie sa anihileze sau sa tempereze atitudinile agresive ale copiilor. Pot face acest lucru, de exemplu, prin dirijarea atentiei copilului aflat in pragul unei crize de furie intr-o alta zona de interes.

La copiii mici, putem face acest lucru aratandu-le jucaria preferata sau daca ii imbratisam. La copiii mari, adultul trebuie sa intervina ferm, dar calm, si sa-i ofere alte alternative, in functie de personalitatea copilului (dar nu recompense). Este bine daca parintii ii invata pe copii cum sa obtina, civilizat, unele lucruri, dar si cum sa ofere celorlalti copii jucariile personale.

Situatiile in care cel mic se poarta civilizat cu cei din jur trebuie incurajate si laudate. Evitati etichetarile de genul "copil rau", "copil neascultator". Atunci cand puneti semnul egal intre comportamentul copilului si personalitatea sa, faceti o mare greseala. Daca nu reusiti sa interactionati cu copilul, consilierea psihologica va poate da o mana de ajutor.

Citeste si Jurnalul National!
Foto: brightsideofnews.com

Desert fara coacere: Prajitura cu ciocolata alba si neagra... 9 modalitati prin care sa spui "te iubesc"...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x