Originea palmierului Rhapis excelsa, foarte atragator si rezistent, nu este foarte bine cunoscuta, dar se crede ca provine din zona de sud a Chinei si Taiwan. S-a raspandit foarte mult pentru ca dovedeste o mare adaptabilitate la conditiile de clima si umiditate. Poate atinge 4 metri inaltime, iar aspectul frunzelor este de evantai care creste in varful unor tulpini viguroase. Tulpinile si frunzele sunt de culoare verde inchis.
Cum se ingrijeste
Rhapis excelsa este poate cel mai putin pretentios palmier. Poate fi asezat in camere cu lumina puternica, dar se dezvolta cel bine in conditii de luminozitate scazuta, de preferinta in fata unei ferestre care da spre nord. In privinta umiditatii este la fel de nepretentios, putand creste in orice tip de clima. Se va uda regulat, avand grija ca pamantul sa nu se usuce intre udari. Se va folosi apa de ploaie, pe cat posibil, sau apa de la robinet lasata intr-un recipient descoperit 24 de ore.
O data la doua sau trei luni are nevoie de fertilizare cu o substanta recomandata pentru plante verzi (sau palmieri). Nu se va fertiliza in perioada de repaus (noiembrie-februarie).
Se va muta intr-un alt ghiveci rar, doar atunci cand radacinile nu mai incap in vasul prezent.
Are nevoie de cosmetizare permanenta, frunzele de la baza care incep sa se ingalbeneasca trebuie taiate.
Cum se inmulteste
Exista doua metode de inmultire a palmierului doamnei: prin seminte si prin divizarea rizomului. Prima metoda este foarte greoaie si este nevoie de ambele plante (mascul si femela) pentru a se produce semintele. In schimb putem profita de faptul ca apar in permanenta puieti pe langa tulpinile vechi, iar acestia pot fi divizati si replantati in alt vas. Divizarea este bine sa se faca odata cu schimbarea vasului.
Daunatori
Primul semn de imbolnavire a palmierului este ingalbenirea frunzelor. Daca frunzele care dau din centrul trunchiului capata o culoare bruna, atunci este un semn clar ca a putrezit radacina si palmierul e pierdut. Excesul de apa poate duce la putrezirea radacinilor, in timp ce lipsa apei duce la colorarea frunzelor in gri.
Citeste si revista Felicia!
Foto: nargil.ir
Pasii care trebuie urmati in pregatirea dovleacului... VIDEO! Festivalul inghetatei a inceput la Cluj...