Oricum nu sunt interesati cu adevarat de lumea acelei Romanii din afara oraselor. Probabil ca primesc si citesc statistici si rapoarte. Cifre seci si formulari in "noua limba de lemn" - nimic despre modul de viata cotidian si mentalitatile celor care o data la patru ani le dau votul.
De curand am ajuns, cu totul intamplator, "la balci", la Bolintin. Un balci care se organizeaza anual, dinainte de 1989, de Sfantul Dumitru. Aveam camera foto cu mine, dar amploarea si complexitatea fenomenului ar necesita o echipa intreaga de foto-reporteri care sa lucreze acolo toata saptamana, zi si noapte.
Este un subiect ca o mina de aur pentru cine vrea sa realizeze un reportaj social cutemurator. Si evident, celebra sintagma a lui Caragiale - "simt enorm si vaz monstruos" - si-a dovedit, inca o data, valabilitatea.
Desi am vazut multi politisti acolo, ei pareau, in mod absurd, mai degraba niste personaje de balci, travestite, si nu niste oameni ai legii, cu autoritate, care sa impuna o minima ordine. Cei de la Politia Rutiera esuasera in a organiza sutele de masini care, parcate aiurea, aproape ca sufocasera drumurile de acces.
Ceilalti politisti patrulau pe aleile balciului agale, ca-n timpul liber, in mijlocul unui "Turn Babel" de oameni, cersetori, animale, produse, tarabe, carciumi improvizate si corturi, context in care prezenta lor era mai degraba pitoreasca.
Dupa cum arata statisticile, in Romania majoritatea locuitorilor locuiesc "la tara". Si cine vrea sa savureze o felie adevarata si reprezentativa din viata Romaniei rurale, ar trebui sa-si petreaca o zi la balci. Sa-i vada pe acesti oameni cum se imbraca, cum vorbesc, ce fac, sa-i asculte cum gandesc, ce vor si ce spera. Este o lume halucinanta.
Un spatiu atemporal, guvernat de legi ce nu au nici o legatura cu Uniunea Europeana sau Bucurestiul palatelor puterii ori al mallurilor de lux. O parada de personaje grotesti, pitoresti si ilare, inghesuite intr-un loc ticisit ca un bazar oriental.
Manele la maxim, fum gros de mici si pastrama de oaie la gratar, mirosuri de bere, tuica, branza, porumb fiert, gogosi, muraturi, parfumuri ieftine si balega de cal. Caini vagabonzi.
Aici se vand chiloti, dincolo surubelnite si mai incolo jucarii alaturi de oale, cazane, saci cu gogosari si ardei, haine de "imitatie de piele", stofe ieftine, branza de burduf, carne macra, chibrituri, alarme, casetofoane, baloane, tacamuri, gablonturi, cosmetice, perne, prosoape, asternuturi de pat, incaltaminte, vata de zahar, perdele, covoare, ceasuri... Enorm de multe produse contrafacute.
Norme igienice si de siguranta incalcate. Muste. Noroaie si mizerie. Un labirint de constructii precare, prin ale carui coridoare inguste viermuieste o lume aflata la marginea societatii.
Totul aici este un spectacol strident si gros: incepand cu "frumoasele satului" (insotite de baieti dotati cu "Loganuri tunate") impleticindu-se pe tocuri cui prin noroaiele dintre tarabe si pana la betivii care atarna pe langa terasele pline de fum. Un balci al desertaciunilor "second-hand".
Citeste jurnalul.ro