Paștele morților: rugăciunea din Paștele Blajinilor pentru iertarea de păcate

 

Paștele morților: rugăciunea din Paștele Blajinilor pe care trebuie să rostești azi. Credincioșii se roagă în această zi pentru iertarea păcatelor. Citește și tu rugăciunea de iertare din lunea de după Duminica Tomii.

Rugăciunea din ziua Paștelui Blajinilor vorbește despre iertarea tuturor păcatelor și eliberarea de povara lor grea atât de pe lumea aceasta, cât și de pe lumea cealaltă.

Paștele Morților sau Paștele Blajinilor pică, în fiecare an, la o săptămână după Învierea Domnului, în lunea după Duminica Tomei. Paștele Blajinilor este sărbătorit azi, 6 mai 2019, iar sărbătoarea are profunde semnificații. În anumite părți ale României preoții sunt chemați să facă slujbe pentru sufletele celor morți. Tradiția populară spune că aceste slujbe ajută sufletele celor adormiți să fie părtașe la fericirea veșnică. Aceste slujbe însă sunt improvizate, deoarece în nicio carte de cult a Sfântului Sonod nu se află tipicul specific al acestor evenimente. 

Paștele Morților vorbește despre tradiția Blajinilor, cunoscuți în folclor sub numele de ”rhomani”. Se spune că blajinii sunt primii oameni de pe pământ, care trăiau fără femeilor lor, conviețuind alături de ele doar 30 de zile pe an, în vederea procreației. Blajinii sunt oameni blânzi, preocupați îndeosebi de post și rugăciuni pentru cei vii. Deoarece aceștia nu cunosc data Paștelui, oamenii le vestesc Învierea prin intermediul apei, în care aruncă cojile de ouă roșii. 

Paștele Blajinilor: Rugăciunea zilei de luni  

”Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilință recunosc și mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeiești. Deci, astăzi, că este luni și începutul săptămânii, mă rog cu umilință îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie și fără de voie, și-mi ajută să pun început bun și să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfânta Ta Răstignire!  

O Doamne, astăzi îți dau sufletul și trupul meu și voința mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta. Pedepsește-mă, Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viață. Și iartă pe cei vii și pe cei răposați, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, și pe toți ne învrednicește de mărirea Ta în Rai. La această pun mijlocitori pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic: <O, cereștilor ajutători și păzitori ai oamenilor, vouă mă închin și va mulțumesc, pentru ajutorul și conducerea ce ne-o dați în toate zilele nouă, nevrednicilor și păcătoșilor. Scutiți-mă de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, că să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciți-mă să va văd la moartea mea, stând în jurul meu și să duceți sufletul meu în cer, că să se închine măririi Feței lui Dumnezeu, iar vouă să va mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut pentru mine și binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci!> Amin”.

În România, Paștele Blajinilor, sărbători azi, abundă în tradiții și obiceiuri, pe care le poți cunoaște și tu. În calendarul creștin ortodox român din luna mai, astăzi mai este cinstit Sfântul și Dreptul Iov. facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI