Antena Căutare

Paștele Blajinilor 2019, tradiții și obiceiuri. Ce se împarte de Paștele Blajinilor

Paștele Blajinilor 2019, tradiții și obiceiuri. Ce se împarte de Paștele Blajinilor. Află mai multe despre această sărbătoare din articolul de pe a1.ro

Paștele Blajinilor 2019, tradiții și obiceiuri. Ce se împarte de Paștele Blajinilor. Află mai multe despre această sărbătoare din articolul de pe a1.ro

După Învierea Domnului, la câteva zile după această mare sărbătoare, sărbătorim Paștele Blajinilor. Aceasta sărbătoare nu are, totuși, o rânduială în tipicul bisericesc ortodox. În folclor, „blajinii” mai sunt cunoscuți și sub un alt nume, cel de „rohmani”. Totodată, în credința populară se pune foarte mare accent pe cultul celor adormiți.

Paștele blajinilor este sărbătorit de credincioși în lunea care pică după Duminica Tomii sau a opta zi după Paști. Sărbătoarea populară este sărbătorită și acum, fiind respectate anumite obiceiuri. Multe dintre acestea datează din folclor și cei care le respectă organizează de cele mai multe ori un praznic, pentru a-i aminti pe cei adormiți.

Aceasta mare bucurie a Învierii lui Hristos, a Paștelui, pe care au trăit-o și creștinii în Săptămâna Luminată le aduce aminte de învierea cea de obște. Creștinii vin apoi să o împărtășească și celor adormiți în nădejdea fericitei învieri, a cărei bucurie a vestit-o Domnul Iisus Hristos. Înainte de învierea, El Sa s-a pogorât întâi să propovăduiască biruința asupra morții, la cei morți din iad (I Petru 3, 19). Tot așa și urmașii Lui vin în această zi la mormânturile celor adormiți ca să le vestească bucuria biruinței lui Hristos asupra morții.

Ce se împarte de Paștele Blajinilor

Gospodina casei, mama copiilor, e aceea care așteaptă de obicei pe preot cu toate gata; când nu-i ea, sunt copii ei. În așteptarea preotului, gospodina casei sau altcineva așterne pe un mormânt al vreunuia din neamurile casei un prosop sau un petec de pânză, pe care pune colaci, paști, cozonac, păsculițe mici sau bucăți de cozonac, fiecare bucată cu lumânare și câte un ou roșu, apoi mâncăruri și o sticlă cu vin.

Se face și un foc mic,iar gospodina tămâiază cu câtuia casei mormânturile și așteaptă preotul cu pomelnicul în mana. Preotul vine și săvârșește o ectenie, pomenind pomelnicul întreg al casei, iar când dascălul cântă “Vecinica pomenire”, preotul uda mormânturile cu vin.

Paștele Blajinilor în Moldova

În ziua de Paștele Blajinilor, toate femeile, copiii și unii bărbați vin la biserică, la sfânta slujbă, iar alții se duc direct la cimitir. Fiecare femeie aduce cu ea într-o legătură sau două: tătușii (“tătușiile” sunt șervete sau prosoape, mai rar: basmăli, barizuri, salice sau țestemele de îmbrobodit, cele mai obișnuite sunt petece de pânză, țesută acasă, late și lungi).

“Tătușiile” se strâng la un capăt și se leagă cu lumânare. Acestea sunt tătușiile de mână, ce se dau clericilor împreună cu câte un colac de mână, la începutul slujbelor care se săvârșesc pentru credincioși. Femeile așează pe mormânt colaci cu lumânări, câte un prosop sau bucată de pânză pentru un mormânt, paști, cozonac, păsculițe mici coapte anume pentru “Blajini”, ouă roșii, fripturi și mâncăruri, și mai apoi rachiu, vin sau bragă pentru masa de obște de la sfârșit.

Citește și:

-Săptămâna Neagră. Ce trebuie să faci azi, de Paștele Morților

-Rugăciunea pe care e obligatoriu să o rostești astăzi, de Paștele Blajinilor, în prima luni de după Inviere

Sursă foto: vremeanoua.ro

Anunț de ultimă oră! Mai multe școli din România se pot închide mâine. Ecaterina Andronescu: Nu putem expune copiii!... Paștele Morților. Ce nu ai voie să faci de Paștele Blajinilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x