- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Fie ca recunoastem sau nu, cu totii mai barfim in diverse ocazii. Suntem asaltati de barfe din toate directiile si este greu sa le eviti, chiar daca vrei. Exista asa-numitele ziare „de scandal" care se ocupa doar cu raspandirea barfelor despre vedete sau cu scandaluri celebre.
Se observa un interes nesecat pentru amanunte din viata intima a altora. Intentionat sau nu, participam uneori la raspandirea lor. Barfa este intalnita in toate mediile sociale si este considerata de catre sociologi o „arma sociala" care are influente negative asupra societatii.
Ea consta in raspandirea de informatii (mai mult sau mai putin adevarate) legate de viata intima a unei persoane. De multe ori, acest tip de conversatie este confundata cu informarea.
Ce ii determina pe oameni sa barfeasca?
Specialistii presupun ca oamenii barfesc din plictiseala, pentru a avea o activitate sau pentru a se pune la curent cu ce au mai facut cunostintele comune. Insa de cele mai multe ori barfa se asociaza cu o stima de sine scazuta sau sentimente de inferioritate pe care cel care barfeste incearca sa si le „mascheze" sau sa si le amelioreze, denigrand pe altii.
Astfel, in comparatie cu cel barfit, el va iesi mai presus si isi va imbunatati imaginea in ochii celorlalti. De multe ori, in spatele barfei se mai ascunde dorinta de razbunare si sentimente de invidie, de rautate fata de persoana denigrata.
Cele mai accesibile si cel mai raspandite sunt informatiile despre viata intima a vedetelor. Oamenii simt o placere in a cobori starurile de pe piedestalul pe care au fost urcate si de a arata ca si ele sunt oameni ca toti ceilalti, cu defecte si calitati. Se simt mai bine atunci cand vad ca si altii au probleme similare cu ale lor si uneori se consoleaza cu faptul ca problemele lor sunt mai mici decat cele vazute in jur.
Cele mai evidente efecte negative ale barfei
Poate distruge relatii sau chiar familii.
Poate creea probleme la serviciu, afectand astfel cariera.
Strica reputatia.
Este o pierdere de timp si de energie care ar putea fi folosite in alte directii.
Este un atac „pe la spate" deoarece se realizeaza in lipsa persoanei barfite, careia nu i se da astfel ocazia sa se apere sau sa spuna ceva in favoarea sa.
Se raspandesc informatii nefondate si greu de probat.
Scade increderea in oameni si mai ales in cel care imprastie zvonurile. Daca o persoana o barfeste pe alta catre tine, ce te face sa crezi ca nu te poate barfi si pe tine, in lipsa ta?
Fiind transmise de la o persoana la alta, exista mari sanse ca informatiile sa fie eronate deoarece fiecare intelege diferit si deformeaza mesajul initial. Se poate ajunge la o situatie in care nici macar cel care a starnit barfa sa nu o mai poata recunoaste.
Unii cercetatori considera ca barfa are si aspecte pozitive, cum ar fi faptul ca tine oamenii in contact, ajuta la socializare si la animarea unor discutii. Orice ai face si oricat te-ai stradui, este imposibil sa fii pe placul tuturor si la un moment dat este posibil sa fii subiectul unei barfe.
Ce poti face tu cand altii te barfesc?
Incearca sa intelegi barfa si sa gasesti motivul pentru care ei au recurs la asta.
Daca barfa iti afecteaza reputatia, confrunta persoana care a raspandit-o. Asculta ce are de spus si spune-i parerea ta despre cei care barfesc.
Daca nu te afecteaza prea tare, nu te necaji pentru a nu-i da satisfactie celui care te barfeste.
Cand alti barfesc in jurul tau, incearca sa schimbi subiectul sau sa conduci discutia catre aspecte pozitive.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: fooyoh.com